Zwangerschapskwaaltjes
1e trimester
In de eerste 12 weken van de zwangerschap zul je niet veel aan je buik zien terwijl er wel veel in je lichaam gebeurt. Deze veranderingen kunnen zwangerschapsklachten geven en worden veelal veroorzaakt door de hormonen die vrijkomen tijdens de zwangerschap. Na de eerste 12 weken nemen de meeste klachten af.
2e trimester
Vanaf 13 weken begint het vruchtje een menselijke vorm te krijgen. Na 20 weken beginnen de meeste zwangeren het kindje te voelen. Langzaam zullen de mensen in de omgeving zien dat je zwanger bent. Door de groei van het ongeboren kind in de baarmoeder en de zwangerschapshormonen kunnen ook in deze periode zwangerschapsklachten ontstaan.
3e trimester
Vanaf 28 weken begint je zwangere buik hard te groeien en wordt deze steeds groter. Je ongeboren kindje is nu helemaal af en moet alleen nog groeien. Door de groei en het naderende einde van de zwangerschap kunnen een aantal klachten ontstaan.
Klachten ABC
Misselijkheid en Braken
Misselijkheid is één van de meest voorkomende zwangerschapssymptoom. Kan enkel ochtendmisselijkheid zijn, maar kan ook gehele dag door aanwezig zijn. Het HCG hormoon veroorzaakt dit. Wanneer je meer spuugt dan binnenhoudt en/ of afvalt in gewicht, is het verstandig om dit bij de verloskundige te melden. Het is erg belangrijk dat je wel genoeg blijft drinken om uitdroging te voorkomen. Soms helpt het om gember te eten/drinken. Via de huisarts kan medicatie voorgeschreven worden die de misselijkheid kunnen verminderen.
Aan het einde van de zwangerschap kun je last hebben van misselijkheid doordat de baarmoeder tegen de maag drukt. Door kleine maaltijden te eten gespreid over de dag kan dit gevoel afnemen.
Vermoeidheid
Nu er een kindje in de buik groeit kost dit het lichaam extra energie waardoor je sneller vermoeid bent. Het is belangrijk dat je aan de vermoeidheid toegeeft. Soms kan ernstige vermoeidheid ook ontstaan door bloedarmoede (ijzertekort), vitamine D te kort en slechte eetgewoonten. Het is goed om de verloskundige hiervan op de hoogte te stellen.
Stemmingswisselingen
De eerste drie maanden van de zwangerschap komen stemmingswisselingen het meeste voor. Deze stemmingswisselingen ontstaan door de hormonale schommeling, de ene zwangere ervaart dit heviger dan de andere. Voel je je neerslachtig en/ of down, deel het met ons vaak helpt het om erover te praten.
Pijnlijke borsten
Je borsten maken zich klaar voor de bevalling en om daarna borstvoeding te geven. Hierdoor kun je in het begin van de zwangerschap gevoeligere borsten hebben. Naarmate de zwangerschap vordert zullen de borsten in omvang toenemen en aan het einde van de zwangerschap kan je al last hebben van een beetje vochtverlies uit de tepels. De tepels en de tepelhof kunnen donkerbruin kleuren door de extra pigmentatie die ontstaat in de zwangerschap. Dit is volkomen normaal.
Buikpijn
1e trimester
De baarmoeder en het ongeboren kind zijn aan het groeien, ook al is het aan de buitenkant nog niet zichtbaar. Sommige zwangere zullen door die groei een beetje buikpijn ervaren wat lijkt op spierpijn/menstruatiepijn. Wanneer je de buikpijn niet vertrouwt neem contact op met de verloskundige.
2e trimester
De spieren van de baarmoeder kunnen af en toe samentrekken naarmate de baarmoeder groeit. Dit noemt men ook wel ‘harde buiken’. Harde buiken zijn geen weeën en kondigen niet het begin van de bevalling aan. Het kan geen kwaad om af en toe een harde buik te hebben, maar als de harde buiken vaker en regelmatig voorkomen is het belangrijk dat je contact opneemt met je verloskundige.
3e trimester
Aan het einde van de zwangerschap kan je steeds vaker last hebben van harde buiken. De buik voelt dan hard aan als een opgeblazen bal, dit kan onaangenaam voelen. Harde buiken kunnen geen kwaad, maar wanneer je deze harde buiken regelmatig op een dag hebt, is het verstandig om het rustig aan te doen. Wanneer de harde buiken pijnlijker worden en regelmatiger komen is het verstandig om je verloskundige te bellen.
Bandenpijn
Soms treedt er tijdens (plotse) bewegingen scherpe pijn op in de liezen of ter hoogte van je navel in je zij. Wanneer je gaat liggen of een tijdje staat zakt de pijn af. Dit noemt men bandenpijn. Het ontstaat door de oprekking van de banden die aan de baarmoeder vast zitten. Het kan helpen om goed op je houding te letten en geen onverwachte bewegingen te maken. Een warme kruim, douche of bad helpt vaak weer te ontspannen. Eventueel zal je paracetamol kunnen innemen.
Bekkenpijn
Bekkenpijn ontstaat door de verweking van de aanhechtingen tussen de botten in het bekken en door het gewicht van je ongeboren kindje. Dit geeft lage rugpijn, pijn rond het schaambeen, in de bovenbenen, billen en liezen. Het kan helpen om draaiende bewegingen en overbelasting te vermijden. Daarnaast kan het helpen om naar een fysiotherapeut te gaan.
Frequent plassen
Door de groei en de hormonen zal je vaker moeten plassen. Dit komt mede door de druk op de blaas. Wanneer de buikpijn ernstiger wordt of als de je pijn bij het plassen hebt zou het een blaasontsteking kunnen zijn. Bel dan met de verloskundige/ praktijkassistente.
Vaginale afscheiding
Tijdens de gehele zwangerschap kan je meer vaginale afscheiding hebben. Dit is een normaal gevolg van hormonale veranderingen. Echter de veranderde afscheiding is wel een goede voedingsbodem voor bacteriën of schimmels. Je kan een infectie herkennen aan een geïrriteerde vagina, veranderende geur van de afscheiding, jeuk en pijn. Wanneer je deze klachten hebt is het belangrijk dat je contact opneemt met de verloskundige of de huisarts. Je kan de kans op een infectie verkleinen door de vagina niet met zeep te wassen en katoenen ondergoed te dragen. Wanneer je last hebt van een vaginale schimmelinfectie dan kun je hiervoor zalf bij de apotheek of drogist halen.
Vaginaal bloedverlies
Vaginaal bloedverlies kan verschillende oorzaken hebben. Vooral tijdens 1e trimester van de zwangerschap kan bloedverlies voorkomen. Het kan zijn dat er een beetje bloedverlies vrijkomt door het innestelen van het vruchtje in de baarmoeder of door een wondje aan de baarmoedermond. Soms wordt het bloedverlies veroorzaakt door een miskraam. Bij helderrood bloedverlies uit de vagina is het altijd belangrijk om je verloskundige te bellen.
Spataderen
Door het hormoon progesteron worden de wanden van de bloedvaten soepeler en doordat je bloedvolume toeneemt in de zwangerschap, wordt de druk op de vaten groter waardoor er spataderen kunnen ontstaan. Dit zijn blauwe kronkelige aderen vlak onder de huid. Je kan dit voorkomen door voldoende te bewegen en bij rusten de benen omhoog te leggen.
Aambeien
Door het hormoon progesteron worden de wanden van de bloedvaten soepeler en doordat je extra bloedvolume krijgt zal de druk in je bloedvaten groter worden. Dit kan leiden tot spataders. Spataders kunnen ook ontstaan ter hoogte van de anus, dit noemt men aambeien. Aambeien zijn gladde, bolle verdikkingen aan het uiteinde van de anus, het kan jeuken en pijn doen. Deze kunnen ontstaan, door het gewicht van je zwangere buik, maar ook door te persen tijdens harde ontlasting. Om dit te voorkomen is het belangrijk dat je vezelrijke voeding tot je neemt en genoeg drinkt. Bij de apotheek of drogist kun je zalf halen, die mag in de zwangerschap.
Obstipatie
Onder invloed van hormonen verandert je spijsvertering. Het voedsel dat je tot je neemt wordt langzamer verteerd waardoor je last kunt krijgen van zuurbranden en obstipatie (harde ontlasting). Wanneer deze klachten geen extreme vormen aannemen, zoals langdurige obstipatie en veel zuurbranden kan het geen kwaad. Wanneer je hier wel last van hebt of je ongerust bent kan je contact opnemen met de verloskundige.
Rugpijn
Door de groei van de baarmoeder verandert je houding. Door de hormonen worden alle gewrichten in het lichaam beweeglijker. Hierdoor kan pijn in de rug of het bekken ontstaan. Om de klachten te verminderen is het goed om te letten op de houding, zo nodig kan een fysiotherapeut hierbij helpen.
Brandend maagzuur
Door de hormonen werken de maag en darmen langzamer. Hierdoor hebben sommige zwangeren last van brandend maagzuur. Dit kan versterkt worden door een aantal voedingsmiddelen zoals koffie, sinaasappelsap, vet of gekruid eten en koolzuur. Wanneer het vermijden van deze voedingsmiddelen geen verlichting geeft is het verstandig om dit te overleggen met de verloskundige, zij kan eventueel medicatie aanraden, zoals Rennies.
Urineverlies
Door de druk van de baarmoeder op de blaas kan het voorkomen dat je last hebt van urineverlies, vooral bij lachen, niezen of hoesten. Om deze klachten niet te laten verergeren adviseren wij bekkenbodemfysiotherapie. Een blaasontsteking kan ook deze klachten veroorzaken. Dit kan je herkennen doordat je zeer frequent moet plassen, pijnlijke onderbuik hebt en soms een branderig gevoel hebt bij het plassen. Het is dan aan te raden om je urine te laten controleren bij de huisarts.
Bloedend tandvlees
Je bent gevoeliger voor bloedend tandvlees omdat je tandvlees door de zwangerschapshormonen beter doorbloed is en ook zachter is geworden. Een goede mondhygiëne is belangrijk. Daarnaast is het verstandig om minstens één keer tijdens je zwangerschap naar de tandarts te gaan.
Hoge bloeddruk
Je bloeddruk kan aan het einde van de zwangerschap iets oplopen door toegenomen bloedvolume waardoor je hartkloppingen kan krijgen. Dit is normaal. Echter wanneer je last hebt van hoofdpijn, sterretjes ziet, braakt, gevoel van een strakke band om hoofd of bovenbuik, pijn in de bovenbuik of tussen schouderbladen, plotseling vocht vasthouden in gezicht, handen of voeten is het belangrijk dat je de verloskundige belt.
Hartkloppingen
Je bloeddruk kan aan het einde van de zwangerschap iets oplopen door toegenomen bloedvolume waardoor je hartkloppingen kan krijgen. Dit is normaal. Echter wanneer je last hebt van hoofdpijn, sterretjes ziet, braakt, gevoel van een strakke band om hoofd of bovenbuik, pijn in de bovenbuik of tussen schouderbladen, plotseling vocht vasthouden in gezicht, handen of voeten is het belangrijk dat je de verloskundige belt.
Jeuk
Er kan onder invloed van de hormonen jeuk ontstaan die niet te verklaren is. Meestal kan het geen kwaad, geef het aan bij je verloskundigen. Wanneer je jeukklachten op handpalmen en/of voetzolen hebt, neemt dat direct even contact op met de verloskundig.
Vruchtwaterverlies
Vochtverlies uit de vagina kan ook ontstaan doordat de vliezen vroegtijdig breken waardoor er vruchtwater lekt uit de vagina. Rond het ongeboren kind in de buik zit een ballon met vruchtwater die het kind beschermt tegen invloeden van buitenaf. Wanneer deze ballon breekt merk je dit doordat je vruchtwater verliest. Dit kan variëren van een paar druppeltjes tot een flinke golf. Vruchtwater ruikt anders dan urine, een beetje zoetig. Meestal is het vruchtwater helder en kleurloos. Soms heeft het een gele, groene of bruine kleur. Het is belangrijk dat je contact opneemt met je verloskundige wanneer je denkt dat je vliezen zijn gebroken. Wanneer mogelijk kun je proberen wat vruchtwater op te vangen.
Kortademig
Doordat je buik zo groot wordt hebben de longen minder ruimte en aan het einde van de zwangerschap gebruik je meer zuurstof. Dit kan ervoor zorgen dat je meer last hebt van hyperventilatie en duizeligheid, vooral bij inspanning. Dit is niet gevaarlijk maar het is raadzaam om het dan even rustig aan te doen.
Vocht vasthouden (oedeem)
Naar het einde toe zal je meer vocht gaan vasthouden, vooral in de voeten en enkels. Door de baarmoeder die groter en zwaarder wordt worden er bloedvaten gedeeltelijk afgeklemd. Als je ineens veel vocht vasthouden met bijkomende klachten zoals hoofdpijn, sterretjes zien of strak bandgevoel in bovenbuik/hoofd bel dan de verloskundige.
Kuitkrampen
Hier kan je met name in de nacht last van hebben wanneer je gaat liggen valt de extra druk op de bloedvaten plotseling weg. Je kunt je teen naar je neus trekken, meestal zakt de kramp dan af. Goede doorbloeding en massage helpen, net als het slikken van magnesium of het smeren van magnesiumolie hiervan. Ook een magnesium voetenbad zou kunnen helpen.
Striae
Zwangerschapsstrepen of striae ontstaan wanneer de rek van de huid de groei van de baarmoeder niet meer kan bijhouden. Er komt grote spanning op de huid te staan en de opperhuid begint een beetje te scheuren. In de zwangerschap zijn ze paarsrood, na de bevalling worden ze parelmoerachtig van kleur en worden ze kleiner. Helaas gaan ze nooit helemaal weg. Jammer genoeg zijn er geen crèmes die striae kunnen voorkomen (al willen de fabrikanten je dat graag doen geloven) massage bevordert de doorbloeding en dat is altijd goed! Ook je huid elastisch te houden door voldoende te drinken is belangrijk. Het voorkomen of verhelpen van striae zal niet lukken.
Kindsbewegingen
Bij een zwangerschapsduur van meer dan 26-28 weken zou je dagelijks je kindje regelmatig moeten kunnen voelen bewegen. Wanneer dit minder bewegingen zijn dan je gewend bent is het raadzaam om contact op te nemen met de verloskundige.
Besmettelijke ziekten
Als je zelf bepaalde besmettelijke kinderziektes krijgt tijdens je zwangerschap, dan kan dit gevolgen hebben voor de baby. Het gaat om ziekten waarbij je vlekjes op de huid krijgt, zoals waterpokken, rode hond, de vijfde ziekte. Heb je zelf deze ziektes nooit doorgemaakt en ben je in contact geweest met iemand die deze besmettelijke ziekte heeft? Neem dan contact op met je verloskundige of huisarts.
Lees meer over Zwangerschap en Infectie (RIVM)
Bloedarmoede
Last van duizeligheid, vermoeidheid, hoofdpijn of ben je snel kortademig? Dan kun je last hebben van bloedarmoede. Dat betekent dat er te weinig rode bloedcellen in je bloed zitten of dat de rode bloedcellen niet goed werken. Overigens is meestal je zwangerschap zelf de reden van deze klachten en zijn ze dus onschuldig.
Wat is bloedarmoede?
In de rode bloedcellen zit hemoglobine (Hb). Hb is nodig om zuurstof via het bloed naar de cellen in het lichaam te vervoeren. Het Hb-gehalte is de verhouding tussen de hoeveelheid Hb en de rest van het bloed. Tijdens de zwangerschap is het Hb-gehalte altijd wat lager dan buiten de zwangerschap. Dat komt omdat je in je zwangerschap meer bloed in je lichaam hebt, met verhoudingsgewijs meer vocht (plasma) dan rode bloedcellen.
Oorzaken
Je kunt bloedarmoede hebben door:
- je zwangerschap
- een tekort aan ijzer
- een vitaminetekort, vooral foliumzuur of vitamine B12
- een bloedziekte, zoals sikkelcelanemie of thalassemie
- een combinatie van deze oorzaken
Symptomen
- gevoel van flauwvallen
- kortademigheid
- hartkloppingen
- weinig eetlust
- vermoeidheid
- transpireren
- duizeligheid
- oorsuizen
- bleekheid
- hoofdpijn
- een versnelde hartslag (bij ernstige bloedarmoede).
Let op: Deze klachten komen in de zwangerschap vaak voor zonder bloedarmoede. Bovendien geeft bloedarmoede meestal pas klachten als het Hb-gehalte erg laag is.
Diabetes
Een ander woord voor diabetes mellitus is suikerziekte. Bij diabetes kan het lichaam het bloedsuiker niet goed zelf regelen. Er is te veel glucose (‘suiker’) in het bloed, doordat insuline niet of onvoldoende wordt aangemaakt. Insuline is een hormoon dat wordt aangemaakt door je alvleesklier. Het zorgt voor opname van suiker in de lichaamscellen, waardoor het suikergehalte in het bloed daalt.
Een te hoge bloedsuikerwaarde kan nadelig zijn voor jezelf en voor je baby. De baby kan bijvoorbeeld sneller groeien dan gemiddeld. Ook kan de baby na de geboorte een te lage bloedsuiker krijgen, omdat hij gewend is aan de hoge glucosewaardes in jouw lichaam. Meestal is dit goed te behandelen met extra voeding of met een infuus. De baby heeft hiernaast meer kans om geelzucht te krijgen.
Typen diabetes
Diabetes kan al voor de zwangerschap aanwezig zijn (type 1 of type 2) of in de zwangerschap ontstaan (zwangerschapsdiabetes).
- In Nederland worden jaarlijks ongeveer 400 zwangere vrouwen met diabetes type 1 behandeld (0,2%).
- Het aantal zwangere vrouwen met diabetes type 2 is ongeveer even groot.
- Zwangerschapsdiabetes komt in ongeveer 3 tot 5% van alle zwangerschappen voor.
Harde buiken
Je baarmoeder is een grote spier die kan samentrekken en ontspannen. Bij een harde buik trekt je baarmoeder samen. Hierdoor voelt je buik gespannen aan. Dit kan vervelend zijn, maar is niet pijnlijk. Vrijwel alle zwangere vrouwen krijgen ze. Harde buiken worden ook wel ‘Braxton-Hicks contracties’, ‘oefenweeën’ of ‘valse weeën’ genoemd.
De baarmoeder kan samentrekken door bewegingen van de baby, lichamelijke activiteit, stress of door je darmen of blaas. Vaak ontstaan valse weeën in het tweede of derde trimester van de zwangerschap. Als de uitgerekende datum nadert, kunnen ze vaker voorkomen en gevoeliger zijn.
Harde buiken of (voor)weeën?
Het is misschien lastig te weten of je harde buiken of (voor)weeën hebt. Je herkent een harde buik als de samentrekkingen:
• wisselen in duur en intensiteit
• onregelmatig zijn
• ongemakkelijk, maar niet pijnlijk zijn
• niet toenemen in duur, intensiteit en frequentie
• afnemen en verdwijnen (om misschien op een later moment weer te ontstaan)
• niet voor ontsluiting zorgen
Harde buiken zijn onschuldig, maar als je bloedverlies of vochtverlies krijgt of minder bewegingen bij de baby voelt, neem dan altijd contact op met je verloskundige.
Tips
- Kijk of het helpt om wat rustiger aan te doen.
- Verander van activiteit: als je heel actief was, neem dan rust. Als je lang hebt gezeten, kom dan juist even in beweging.
- Probeer te ontspannen, bijvoorbeeld met een warm bad of douche, massage of een dutje.
Goed om te weten
Als bovenstaande tips niet genoeg helpen, laat dan voor de zekerheid je urine controleren. Een blaasontsteking kan namelijk ook voor harde buiken zorgen. In de zwangerschap voelt een urineweginfectie vaak anders dan buiten de zwangerschap. De (huis)arts kan je urine controleren, maar er zijn ook verloskundigen die dit kunnen checken. Bespreek dit daarom even met je verloskundige.
Pigment vlekken
Tijdens de zwangerschap kunnen door de zon of zonnebank bruine vlekken in je gezicht ontstaan. Dit wordt ook wel een ‘zwangerschapsmasker’ genoemd.
Voorkom pigmentvlekken
- gebruik zonnebrandproducten
- blijf in de schaduw
- draag een hoed
Heb je de pigmentvlekken al?
Dan is er helaas niet veel aan te doen. Na de zwangerschap verdwijnen de pigmentvlekken meestal vanzelf weer.
Psychise problemen
POP-poli
De verloskundige kan je doorverwijzen naar een hulpverlener of naar een POP-poli. POP staat voor Psychiatrie, Obstetrie, Pediatrie. De POP-poli is er voor zwangere en net bevallen vrouwen die somber, angstig of verward raken en die het krijgen van een kind niet als een blijde gebeurtenis zien. In een POP-poli werken de psychiater, kinderarts en gynaecoloog samen. In een gezamenlijk gesprek adviseren en begeleiden zij vrouwen met angstklachten, depressieve en/of psychotische aandoeningen of die medicijnen tegen deze klachten gebruiken tijdens de zwangerschap.
Zwangerschap gaat vaak gepaard met veel verschillende, soms wisselende of tegenstrijdige gevoelens. Je kunt sneller van slag zijn. De ene keer ben je heel blij, dan kun je weer verdrietig of somber zijn. Dit kan komen door alle veranderingen in je leven maar ook door de hormonen. Wisselende stemmingen zijn normaal. Niet alleen voor jou, ook voor je partner.
Emotioneel
Heb je plotselinge huilbuien waarvoor je geen enkele verklaring kunt geven en ben je snel geïrriteerd? Het hoort er allemaal bij: hormonen zijn hiervan de oorzaak. Je emoties worden erg versterkt door je zwangerschap. Als de negatieve emoties overheersen, is het belangrijk dat je dit bespreekt met je verloskundige.
Blijdschap
De meeste vrouwen zijn blij dat ze zwanger zijn. Deze blijdschap helpt vaak ook om lichamelijke ongemakken van de zwangerschap (als je die hebt) beter te verdragen. En mocht je onzekerheden of twijfels hebben over je nieuwe leven straks, dan helpen positieve gevoelens je om alles te relativeren. Als je echt niet blij kunt zijn en je je veel zorgen maakt, bespreek dit dan met je verloskundige.
Onzekerheid en twijfels
Na een positieve zwangerschapstest heb je vroeg of laat misschien last van onzekerheden en twijfels. Dat is niet zo vreemd, want het leven van jou en je partner verandert compleet. Onzekerheden en twijfels zorgen ervoor dat je alvast voor de geboorte van je kind nadenkt over de toekomst. Zo bereid je je al voor op je rol als moeder. Deel je twijfels met je partner of met andere zwangere vrouwen of met je verloskundige. Dit kan via fora op het internet, via het volgen van een zwangerschapscursus, deelnemen aan CenteringZwangerschap. Bovendien staat je verloskundige altijd voor je klaar.
Zorgen maken en stress
Als je zwanger bent kun je je zorgen maken over bijvoorbeeld de gezondheid van de baby, over de bevalling of lichamelijke veranderingen. Deze zorgen kunnen stress veroorzaken. Tijdens de zwangerschap kun je je sneller en meer gestrest voelen dan op andere momenten in je leven. Je kunt dan minder controle ervaren, je huilt sneller, of je hebt minder geduld met jezelf of anderen. Tegen het einde van de zwangerschap kun je je angstiger voelen. Het is belangrijk dat je een manier vindt om te ontspannen, stress te verminderen en hulp te vragen als je dit nodig hebt.
- Zoek activiteiten die je ontspanning geven.
- Probeer veel rust/slaap te pakken.
- Maak tijd vrij voor mensen waar je je prettig bij voelt.
- Zorg dat je elke dag iets doet waar je plezier aan beleeft.
Depressie
Iedere vrouw heeft tijdens de zwangerschap wel eens last van onzekerheid, twijfels of voelt zich somber. Dat hoort erbij en meestal zijn deze gevoelens tijdelijk. Ongeveer 10 tot 15 procent van alle zwangere vrouwen heeft echter last van psychische problemen. Ze voelen zich regelmatig somber en krijgen soms zelfs te maken met een depressie.
Als je vaak moet huilen, je heel ellendig voelt en je je afvraagt of het leven nog wel zin heeft, is het belangrijk dit te delen. Ook als je dingen niet meer kunt relativeren, je geen plezier hebt in dingen, geen eetlust hebt en alleen maar aan sombere dingen kunt denken is het tijd om hulp te zoeken. Je kunt altijd bij je verloskundige of huisarts terecht voor een doorverwijzing voor goede hulp.
Schildklierproblemen
Een slecht functionerende schildklier heeft invloed op het zwanger worden, de zwangerschap en de periode na de bevalling. Door de zwangerschap kan een schildklieraandoening ontstaan. Als je een schildklieraandoening hebt kan was kan deze verergeren of juist verminderen.
De schildklier
De schildklier is een orgaan in dat onder andere schildklierhormonen gemaakt. Dit hormoon zorgt ervoor dat je genoeg energie hebt. Is de schildklierfunctie verstoord dan kan dit van invloed zijn op je zwangerschap. Hoe herken je een schildklieraandoening?
Zwanger worden
Als je zwanger wilt worden en je een (onbehandelde) schildklieraandoening hebt, is bevruchting moeilijk of soms zelfs onmogelijk. Heb je een schildklieraandoening en een kinderwens? Ga dan naar de huisarts of de specialist in het ziekenhuis. Zij bespreken het vervolgtraject met je.
Zwanger
Een schildklieraandoening komt vaak voor bij vrouwen. Veel klachten zijn helemaal niet zo typisch voor de schildklier en kunnen overeen komen met zwangerschapsklachten. Hierdoor wordt een schildklieraandoening soms niet of niet direct herkend. Als je schildklier niet goed functioneert verhoogt dit de kans op complicaties, zoals vroeggeboorte, een laag geboortegewicht en zwangerschapsvergiftiging. Bij de baby kan de neuropsychologische ontwikkeling vertraagd worden. Daarom is het belangrijk je klachten met de verloskundige te bespreken.
Na de bevalling
Een slecht functionerende schildklier kan ook gevolgen hebben voor jou en de baby in de periode na de bevalling. Er kunnen na de bevalling ook schildklierklachten optreden. Soms worden deze symptomen niet goed herkend omdat bijvoorbeeld extreme vermoeidheid ook kan lijken op reguliere klachten na de bevalling.