Thuis in verloskunde

Kinderwens

Kinderwens

Op het moment dat je ervoor kiest om zwanger te worden, kan het goed zijn om eens te kijken naar je dagelijkse leefwijze als vrouw en partner.

Meestal kan je met kleine aanpassingen de kans op een zwangerschap en risico tijdens de zwangerschap verkleinen. De volgende dingen kunnen van invloed zijn op je eigen gezondheid en die van het kind roken, alcohol, drugsgebruik, medicijngebruik, overgewicht en werkomstandigheden het

gebruik van schadelijke stoffen of straling zoals röntgenstraling. Zie folder: Risico’s op het werk

Als je wilt weten of het nodig is om iets te veranderen aan je voedingspatroon kun je hiervoor het beste de website van het voedingscentrum bekijken. Wel geven wij het advies om foliumzuur te gaan slikken zodra je de wens hebt om zwanger te worden, dit verkleint de kans op afwijkingen bij jullie kindje. Deze zijn verkrijgbaar bij de drogist.

Zwanger worden

Zodra je gestopt bent met anticonceptie, kun je vrijen wanneer je wilt. Het is normaal dat het niet meteen de eerste maand(en) lukt om zwanger te worden, maar liefst 85- 90% van de stellen met een kinderwens zijn binnen een jaar zwanger. Als je de kans op een zwangerschap wilt vergroten kan je proberen uit te rekenen welke dagen in jouw menstruatiecyclus de kans op een zwangerschap het groots is. Als vrouw  heb je twee tot drie vruchtbare dagen per cyclus

Vruchtbare dagen berekenen

Op het moment dat je je eisprong (ovulatie) hebt is de kans op een zwangerschap het grootst. Zaadcellen blijven drie tot vijf dagen in leven na het vrijen. Vrijen voor en tijdens de eisprong geeft de grootste kans op een zwangerschap. Meestal vindt je eisprong plaats in het midden van je cyclus dus twee weken voor de menstruatie. Bij een cyclus van 28 dagen zijn dat de dagen 10 tot en met 15 na het begin van de laatste menstruatie. De drie dagen rondom de eisprong ben je het vruchtbaarst. Vóór de ovulatie tot en met de dag van de ovulatie kun je het best om de dag vrijen.

Hoe kun je merken dat je een eisprong hebt:

Rond je eisprong stijgt je temperatuur iets. Als je elke dag voor het opstaan, rond hetzelfde tijdstip, je temperatuur meet en noteert zal je dit opmerken. Dit werkt niet als je onregelmatige tijden werkt.

Tijdens deze periode verandert je afscheiding in een helder en glanzend slijm, als rauw eiwit en kan soms ook draderig zijn. Na je vruchtbare periode wordt de afscheiding weer witter en dikker.

Sommige vrouwen kunnen de eisprong voelen. Ze hebben dan een beetje kramp of pijn links of rechts onder in de buik.

Ovulatietesten zijn een andere mogelijkheid om te zien wanneer je een eisprong hebt. Deze meet de hoeveelheid LH (luteïniserend hormoon) in je urine. Dit hormoon stijgt vlak voor dat je eicel springt. Ovulatietesten zijn bij de drogist of de apotheek te koop.

Alcohol en roken

Voor beiden geldt dat het, het beste is om voor dat je zwanger raakt te stoppen. Veel mensen denken dat een enkel glas alcohol geen kwaad kan. Uit onderzoek is echter bekend dat voor alcohol geen enkele hoeveelheid veilig is. Een veilige ondergrens is dus niet te geven. Als je niet drinkt voor of tijdens de zwangerschap en in de periode dat je borstvoeding geeft, vergroot dit de kans op een gezonde zwangerschap en een gezond kind. Meer informatie vind je op de website van het Trimbos Instituut Van roken weet bijna iedereen wel dat dit niet goed is. Tijdens een zwangerschap brengt het zelfs extra risico’s met zich mee. Lees meer over de risico’s op de website van het Trimbos Instituut.  Voor je partner gelden eigenlijk dezelfde adviezen.

Afwijkingen in de familie

Wanneer er bij jezelf, en of partner of in jullie familie aangeboren afwijkingen of erfelijke aandoeningen voorkomen, is er de mogelijkheid om tijdig uit te zoeken wat dit voor gevolgen kan hebben voor jullie zwangerschap en kind.