Thuis in verloskunde

Kraamtijd

Wat te verwachten

En dan is het zover: Jullie kindje is geboren! Er breekt een tijd aan waarin veel gebeurt. Je bent zojuist (opnieuw) ouder geworden!

Wat kun je verwachten van jezelf?

Hoe je gaat reageren op de geboorte van je kindje kun je van tevoren niet helemaal inschatten. Je lichaam zit nog vol hormonen waardoor je emotioneler kan reageren dan gebruikelijk. Jullie zullen moeten wennen aan jullie kindje en andersom ook. Maar het wordt vooral veel genieten en bewonderen! Helaas zit er ook een minder kant aan deze eerste week samen.

De eerste dagen kun je last hebben van naweeën. Het kan soms helpen om hiervoor paracetamol in te nemen. Ook bloedverlies hoort erbij, dit is meer dan bij een menstruatie en je kun stolsels verliezen, soms zelfs zo groot als je vuist. Dit is allemaal normaal, het komt door de wond in je baarmoeder op de plaats waar de placenta heeft gezeten. Bloedverlies houdt ongeveer 4 a 6 weken aan. Als je zoveel gaat vloeien dat het lijkt alsof de kraan openstaat, of als er meer dan 2 kraamverbanden in een uur doorweekt zijn is het teveel en moet je contact met ons opnemen via het 06 nummer. Ook van je onderkant kan je last hebben, vooral als je een scheurtje of knip hebt. Het kan helpen om de wond te koelen met ijscompressen. Na een aantal dagen kunnen de hechtingen een trekkerig gevoel geven. Bij de laatste controle kunnen we de hechtingen verwijderen.

Doordat je lichamelijk aan het herstellen bent en jullie kindje niet altijd even goed slaapt in de nacht, is het goed om voldoende rust te nemen. Laat bezoek op bepaalde tijden niet komen en doseer het.

Wat kun je verwachten van de verloskundige?

Wij komen de eerste week regelmatig langs om te kijken of alles goed gaat met de kraamvrouw en jullie kindje. Hierbij vragen we ook aan de kraamverzorgster of zij bijzonderheden of problemen heeft gesignaleerd, zij is immers gedurende langere tijd per dag aanwezig. Tijdens de kraambedcontroles geven we ook voorlichting en adviezen en kun je al je vragen kwijt.

Meestal komen wij dag 2,4 en 7 of 3,5 en 8 langs. Indien het nodig is komen we vaker of hebben we telefonisch contact. Wij proberen altijd om zoveel mogelijk in de ochtend langs te komen, maar door bevallingen etc. kan dit weleens niet lukken en komen wij na 15.00 of na overleg langs.