Thuis in verloskunde

Prenatale screening

Prenatale screening

Veel aanstaande ouders vragen zich af of hun kind wel gezond zal zijn. Gelukkig worden de meeste kinderen gezond geboren. Met verschillende onderzoeken kun je al wat meer weten. Dit heet prenataal onderzoek. Dit onderzoek is een vorm van screening naar afwijkingen bij de foetus. Er zijn diverse mogelijkheden. Screening in het 1ste trimester is er op gericht om de kans te berekenen dat de foetus downsyndroom (trisomie 21), edwardsyndroom (trisomie 18) of patausyndroom (trisomie 13) heeft. Alle 3 de syndromen gaan gepaard met een verstandelijke beperking, regelmatig in combinatie met ernstige lichamelijke afwijkingen. Deze screening vindt plaats middels de combinatietest. Screening rond de 20 weken zwangerschap is er met name op gericht om lichamelijke afwijkingen bij de baby op te sporen middels uitgebreid (of geavanceerd) echo onderzoek.Het is belangrijk dat je je bewust bent van het volgende punten mocht je kiezen voor prenatale screening:

  • Je krijgt nooit de zekerheid op een gaaf en gezond kind
  • Een ongunstige uitslag heeft gevolgen voor de beleving van de zwangerschap; Bij ernstige afwijkingen kom je voor de keuze te staan om de zwangerschap wel of niet uit te dragen
  • Niet altijd kan een uitspraak worden gedaan over de ernst van een afwijking; dit kan uiteindelijk mee of tegenvallen.
  • Mocht je gebruik willen maken van de 20-weken echo of de combinatietest willen, dan verwijzen wij je door naar 1 van de screeningscentra in onze regio.

Combinatietest en NIPT

Combinatietest bestaat uit een echo, bloedonderzoek en leeftijd van de zwangere. Deze test is het meest betrouwbaar bij een zwangerschapsduur tussen de 10-13 weken. Je krijgt een kansberekening. Een verhoogde kans noemen wij 1:200, indien je op 1 van deze 3 syndromen (kans groter of gelijk), dan kan je kiezen voor vervolgonderzoek, de NIPT. Hierbij wordt er met een bloedtest bij de zwangere gekeken naar het DNA van het ongeboren kindje. Indien de NIPT positief is kan er prenatale diagnostiek worden verricht in de vorm van een vlokkentest of vruchtwaterpunctie. Per 1 April is het ook mogelijk om de NIPT als eerste test te doen. Houdt er rekening mee dat de combinatie test meestal (enkel op indicatie) niet wordt vergoed, de prijs ligt rond de € 168,00 de NIPT als eerste screenings onderzoek kost € 175,00 . Vervolg onderzoeken worden wel vergoed. Meer vragen hierover kijk op onderzoekvanmijnongeborenkind.nl of vraag het aan je verloskundige.

Prenatale diagnostiek

Bij deze onderzoeken wordt weefsel van de placenta (vlokkentest) of wat vruchtwater (vruchtwaterpunctie) uit de baarmoeder gehaald. Aan deze cellen kan gezien worden of je kind Downsyndroom of een andere chromosoomafwijking heeft. Er is er een kans op miskraam na deze ingreep. Deze kans is ongeveer 1-0,5% (1:150). De vlokkentest kan worden verricht tussen 11-13 weken zwangerschap en de vruchtwaterpunctie vanaf 14 weken zwangerschap. Beide onderzoeken worden gedaan in een academisch ziekenhuis. Deze testen zijn niet voor iedereen toegankelijk.

20-weken echo

Deze echo is voor iedereen toegankelijk. Rondom de 20 ste week van je zwangerschap worden doormiddel van echoscopie gekeken naar afwijkingen(hart, hersenen, open ruggetje, nieren, hazenlipje etc.) en de grote van je ongeboren kindje. Realiseer je dus dat de echo ook onplezierige, onverwachte bevindingen kan opleveren. In een enkel geval zal de echoscopist vaststellen dat de foetus ernstige afwijkingen heeft. Je komt dan als ouder voor moeilijke keuzes te staan. Er kan ook een behandelbare afwijking worden gevonden en doordat dit dan al vooraf bekend is, kan er rekening gehouden worden met het beleid voor de bevalling en na de geboorte. Het maken van een uitgebreide echo is voor zover bekend niet schadelijk voor de gezondheid van je baby. Deze echo word volledig vergoed vanuit je basispakket. Voor meer informatie zie onderzoekvanmijnongeborenkind.nl