Bevalling

De meeste kinderen worden rond de uitgerekende datum (40 weken zwangerschap) geboren. Maar liefst 4% word op de datum zelf geboren. Alles tussen de 37 en 42 weken zwangerschap is op tijd en dus normaal.

Met name als je voor het eerst gaat bevallen, is het lastig je er een voorstelling van te maken. Belangrijk is het hebben van vertrouwen in je eigen lichaam zodat je, je volledig aan de bevalling kunt overgeven. Het lichaam weet meestal heel goed wat het uiteindelijk moet doen.

Meestal begint de bevalling met weeën, maar het kan ook beginnen met het breken van de vliezen (ongeveer 10% van alle bevallingen).

Bevalplan

Download hier alvast je bevalplan.

Weeën

Een wee is een terugkerende samentrekking van de baarmoeder. Je buik wordt hierbij hard en je kunt de pijn voelen in je buik, rug en soms ook in je bovenbenen. Meestal begint de bevalling met onregelmatige weeën, nog niet zo krachtig. Na een aantal uur komt er meer regelmaat in.

  • Als de weeën regelmatig à 5 tot 10 minuten komen, gedurende langere tijd, is waarschijnlijk de bevalling begonnen. Een bevalling bestaat uit meerdere fases:
  • Latente fase, eerste fase waarin de weeën onregelmatige zijn en die niet altijd even sterk zijn. Deze fase kan vrij lang duren en zorgt ervoor dat de baarmoedermond verstrijkt (mooi dun wordt).
  • De actieve fase, de vervolgfase waarin de weeën meestal à de 3-4 minuten komen en een goede minuut duren. Passend bij deze fase is dat de baarmoedermond open gaat, ontsluiten noemen wij dat. Gemiddelde bevalling duurt de ontsluitingsfase rond de 12 uur voor een 1e kindje en bij een volgend kindje gaat de latente en de actieve fase vaak gelijktijdig.
  • Persfase, wanneer 10 centimeter ontsluiting bereikt is, is er sprake van volledige ontsluiting. Dan kunnen de weeën veranderen van ontsluitingsweeën naar persweeën. Gemiddeld genomen duurt dit voor een 1e kindje 1 uur en bij een volgend kindje ongeveer 20 minuten.
  • Na de geboorte, in deze fase moet de placenta (moederkoek) nog geboren worden.

De duur van de bevalling kan erg variëren en is nooit exact te voorspellen.

Tips voor tijdens de weeën:

  • Zorg voor een rustige buikademhaling via de neus en uitblazen via de mond
  • Probeer ontspanning te zoeken tijdens/ tussen de weeën. Bijvoorbeeld: in bad of onder de douche
  • Masseren van nek, rug, benen en/of voeten werkt ontspannend

Het breken van de vliezen

Vaak is dit niet zoals in de film, een grote plons op de vloer, maar verlies je kleine scheutjes vocht. Dit kan erg lijken op urineverlies. Kenmerkend is dat je vocht blijft verliezen, je kan het niet tegen houden. Probeer wat vocht op te vangen door een boterhamzakje in je onderbroek te doen i.p.v. maandverband, zodat wij dit kunnen bekijken. Vruchtwater heeft vaak een doorzichtige of roze kleur, ook kunnen er witte vlokjes in zitten en het ruikt zoetig. Indien het vruchtwater groen of bruin is, betekent dat het kindje in het vruchtwater heeft gepoept. Als dit het geval is moet je ons direct bellen, de baby heeft dan extra controle nodig.

Wanneer de vliezen gebroken zijn is je bevalling wel begonnen, maar het hoeft niet zo te zijn dat je weeën hebt. Ongeveer bij 60-80 % bij wie de vliezen zijn gebroken krijgt < 24 uur weeën, maar het kan ook daarna gebeuren. Het is het belangrijk om een aantal dingen niet te doen als je vliezen zijn gebroken en je nog geen weeën hebt, dit i.v.m. infectiegevaar:

  • Geen bad meer nemen (douchen mag wel)
  • Niet meer inwendig wassen met (neutrale) zeep
  • Geen tampons gebruiken
  • Geen gemeenschap meer hebben

We ontmoeten je graag!

Je kunt contact met ons opnemen via het aanmeldingsformulier, telefonisch of natuurlijk even binnen lopen op onze praktijk.