Thuis in verloskunde

Bevalling

Bevalling

De meeste kinderen worden rond de uitgerekende datum (bij 40 weken) geboren.

Als de baby tussen de 37 en 42 weken zwangerschap wordt geboren is dat op tijd. Een bevalling is een heel bijzondere gebeurtenis, waarbij jullie voor het eerst kennis maken met jullie kindje. Van tevoren weet je niet hoe je bevalling zal verlopen. Met name als je voor het eerst gaat bevallen, is het lastig je er een voorstelling van te maken. Belangrijk is het hebben van vertrouwen in je eigen lichaam zodat je je volledig aan de bevalling kunt overgeven. Het lichaam weet meestal heel goed wat het uiteindelijk moet doen. Angst helpt vaak niet bij een soepele bevalling. Wij zullen je naar jouw behoefte begeleiden.

De bevalling kan op verschillende manieren beginnen. Meestal begint de bevalling met weeën en maar een klein deel begint met het breken van de vliezen.

Weeën

Een wee is een pijnlijke, steeds terugkerende samentrekking van de baarmoeder. Je buik wordt hierbij hard en je kunt de pijn voelen in je buik, rug en soms ook in de bovenbenen. Meestal begint de bevalling met onregelmatige weeën, nog niet zo krachtig. Na een paar uur komt er vaak regelmaat in.

Als de weeën regelmatig binnen de 5 tot 10 minuten komen gedurende langere tijd, kan je er vrij zeker van zijn dat de bevalling begonnen is. Je bevalling bestaat uit verschillende fases de eerste fase is de latente fase met de onregelmatige weeën die nog niet altijd even sterk zijn. Deze fase kan vrij lang duren en zorgt ervoor dat de baarmoedermond verstrijkt (mooi dun wordt). Zodra de weeën meestal om de 3-4 minuten komen en een goede minuut duren ga je naar de actieve fase en krijg je ontsluiting. Bij 10 centimeter heb je volledige ontsluiting en kan je gaan persen. Een gemiddelde bevalling duurt rond de 12h voor een eerste kindje, een volgend kindje komt vaak sneller. Over persen doen de meeste vrouwen een uur en bij een volgend kindje 20 minuten. Als jullie kindje geboren is moet de placenta (moederkoek) nog geboren worden.

Tips voor tijdens de weeën:

  • Zorg voor een rustige buikademhaling via de neus
  • Probeer tussen de weeën door te ontspannen. Bijvoorbeeld: in bad of onder de douche
  • Masseren van nek, rug, benen en/of voeten werkt ontspannend
  • Probeer de pijn te zien als iets functioneels.

Het breken van de vliezen

Vaak is dit niet zoals in de film, een grote plons op de vloer, maar verlies je kleine scheutjes vocht. Dit kan erg lijken op urineverlies.

Kenmerkend is dat je vocht blijft verliezen en je kan het niet tegen  houden. Probeer wat vocht op te vangen, zodat wij dit kunnen bekijken. Vruchtwater heeft vaak een doorzichten of roze kleur, er kunnen witte vlokjes in zitten en het ruikt zoetig. Indien het vruchtwater groen of bruin is, betekent dat het kindje in het vruchtwater heeft gepoept. Als dit het geval is moet je ons direct bellen en zullen wij je doorsturen naar de gynaecoloog. Wanneer de vliezen gebroken zijn is het niet zo dat je ook meteen weeën hebt. Meestal beginnen die wel binnen 24h na het breken van de vliezen. Wel is het belangrijk om een aantal dingen niet te doen als je vliezen zijn gebroken en je nog geen weeën hebt, dit i.v.m. infectiegevaar:

  • Geen bad meer nemen (douchen mag wel)
  • Geen gemeenschap meer hebben
  • Niet meer inwendig wassen met (neutrale) zeep
  • Geen tampons gebruiken