Thuis of ziekenhuis

Als je een gezonde, ongecompliceerde zwangerschap hebt gehad en de bevalling verloopt ongecompliceerd, mag je in Nederland kiezen waar je wilt bevallen. Dit kan dan thuis, ziekenhuis of een geboortecentrum zijn (deze twee laatste wordt ook wel poliklinisch genoemd).

Uit onderzoek is gebleken dat een thuisbevalling net zo veilig is als een poliklinische bevalling. Dit komt doordat de verloskundige een risicoselectie uitvoert en thuis bijna over dezelfde middelen beschikt als bij een poliklinische bevalling. Indien er onverwachts een spoedeisende complicaties voordoet zal de verloskundige de juiste zorg leveren en keuzes maken om zo snel als mogelijk naar een ziekenhuis te vervoeren.

Wanneer je een gecompliceerde zwangerschap hebt, een indicatie, of de bevalling verloopt gecompliceerd dan heb je geen keuze en zal je op de verloskamers in het ziekenhuis bevallen wel of niet met je eigen verloskundige. Als 1 van onze verloskundigen er niet bij zijn dragen wij de zorg over aan de gynaecoloog, de bevalling zal dan worden begeleid door een klinisch verloskundige of een (arts-assistente) gynaecoloog. Wij hebben hier afspraken over met de ziekenhuizen.

Het belangrijkste bij het maken van de keuze waar te bevallen is, waar jij en jouw partner zich het beste bij voelen. Je kan dit heel goed van tevoren bedenken, maar op het moment van de bevalling maak je je daadwerkelijke keuze.
In principe werken wij samen met de drie ziekenhuizen in Utrecht, bij ernstige drukte zijn wij genoodzaakt om ui te wijken buiten de regio.

De ziekenhuizen in de regio Utrecht zijn:

De ziekenhuizen en geboortehuis hebben op hun website meer informatie staan en sommige ook een digitale rondleidingen. Voor ons maakt het niets uit waar je wilt bevallen (thuis of in het ziekenhuis). Het belangrijkste is dat jij en je partner zich er goed bij voelen! Goed om te weten is, dat voor een poliklinische bevalling (in het ziekenhuis) een wettelijke eigen bijdrage geldt (informeer bij je zorgverzekering).

We ontmoeten je graag!

Je kunt contact met ons opnemen via het aanmeldingsformulier, telefonisch of natuurlijk even binnen lopen op onze praktijk.