Thuis in verloskunde

Bevalling

Thuis of ziekenhuis

Indien je een gezonde, zonder complicaties, zwangerschap heb gehad, en de bevalling verloopt normaal, dan mag je in Nederland kiezen waar je wilt bevallen. Dit kan dan thuis, ziekenhuis of een geboortecentrum zijn (deze twee laatste word ook wel poliklinisch genoemd).

Uit onderzoek (en dat klopt zeker ook met onze ervaring!) is gebleken dat een thuisbevalling net zo veilig is als een poliklinische bevalling. Dit komt doordat de verloskundige een risicoselectie uitvoert en thuis over dezelfde middelen beschikt als bij een poliklinische bevalling. Indien er toch onverwachts een ernstige, spoedeisende complicaties voordoet zullen wij als verloskundige er voor kiezen om naar het ziekenhuis toe te gaan, de kans hierop is klein.

Wanneer je tijdens je zwangerschap of bevalling een indicatie hebt of er treed een een complicatie op tijdens de zwangerschap of bevalling, dan heb je geen keuze en zal je altijd op de verloskamers in het ziekenhuis bevallen. Afhankelijk van welke indicatie er is dan wel of niet met een van onze verloskundigen. Indien wij je bevalling niet verder kunnen/ mogen begeleiden zullen wij de zorg over aan de gynaecoloog, de bevalling zal dan worden begeleid door een klinisch verloskundige of een (arts- assistente) gynaecoloog. Je hebt dan helaas geen keuze meer.

Het belangrijkste bij het maken van de keuze waar je wilt bevallen is, waar jij en jouw partner zich het beste bij voelen. Je kan dit heel goed van tevoren bedenken, maar op het moment van de bevalling maak je je daadwerkelijke keuze.

Je kan bij ons uit 3 ziekenhuizen kiezen:

Alle ziekenhuizen hebben voorlichtingsavonden en een rondleiding op de verloskamers. Kijk voor de dagen en tijden op hun website of bel de ziekenhuizen. Voor ons maakt het niets uit waar je wilt bevallen (thuis of in het ziekenhuis). Het belangrijkste is dat jij en je partner zich er goed bij voelen!

Goed om te weten is, dat voor een poliklinische bevalling (in het ziekenhuis) een wettelijke eigen bijdrage geld (informeer bij je zorgverzekering).