Thuis in verloskunde

Bevalling

Thuis of ziekenhuis

Indien je een gezonde, normale zwangerschap hebt gehad, en de bevalling verloopt normaal, dan mag je in Nederland kiezen waar je wilt bevallen. Dit kan dan thuis, ziekenhuis of een geboortecentrum zijn (deze twee laatste word ook wel poliklinisch genoemd).

Uit onderzoek (en dat klopt zeker ook met onze ervaring!) is gebleken dat een thuisbevalling net zo veilig is als een poliklinische bevalling. Dit komt doordat de verloskundige een risicoselectie uitvoert en thuis over dezelfde middelen beschikt als bij een poliklinische bevalling. Indien er dan toch onverwachts een ernstige, spoedeisende complicaties voor doen er voldoende tijd is om naar het ziekenhuis te gaan, de kans hierop is klein.

Wanneer je een gecompliceerde zwangerschap hebt, een indicatie, of de bevalling verloopt niet ongecompliceerd, dan heb je geen keuze en zal je altijd op de verloskamers in het ziekenhuis bevallen wel of niet met je eigen verloskundige. Indien wij er niet bij zijn dragen wij de zorg over aan de gynaecoloog, de bevalling zal dan worden begeleid door een klinisch verloskundige of een (arts- assistente) gynaecoloog. Je hebt dan helaas geen keuze meer.

Het belangrijkste bij het maken van de keuze waar te bevallen is, waar jij en jouw partner zich het beste bij voelen. Je kan dit heel goed van tevoren bedenken, maar op het moment van de bevalling maak je je daadwerkelijke keuze. Je kan bij ons uit 3 ziekenhuizen kiezen:

In St. Antonius Ziekenhuis, Utrecht is bevallen vanaf begin 2018 ook mogelijk! Volg alle ontwikkelingen op de website van St. Antonius Geboortezorg.

 

Alle ziekenhuizen hebben voorlichtingsavonden en een rondleiding op de verloskamers. Kijk voor de dagen en tijden op hun website of bel de ziekenhuizen. Voor ons maakt het niets uit waar je wilt bevallen (thuis of in het ziekenhuis). Het belangrijkste is dat jij en je partner zich er goed bij voelen!

Goed om te weten is, dat voor een poliklinische bevalling (in het ziekenhuis) een wettelijke eigen bijdrage geld (informeer bij je zorgverzekering).