Zwangerschap

Je verloskundige begeleidt je bij een kinderwens, tijdens je zwangerschap, bevalling en kraamtijd. Zij houdt jouw gezondheid en die van je baby in de gaten. Met vragen over je zwangerschap kun je altijd bij je verloskundige terecht.

Zorgpad

  • 4 weken

    een positieve zwangerschapstest

    Het is ongeveer vier weken geleden dat je je laatste menstruatie had. Je zou nu weer ongesteld moeten worden maar je zwangerschapstest blijkt positief.
    Je zou zware, gevoelige borsten kunnen hebben, misschien al wat misselijk zijn. Misschien ben je heel blij of juist geschrokken. Het zijn allemaal normale gevoelens.
    Je mag ons bellen om een eerste afspraak te maken.

  • 7-8 weken

    je eerste echo

    De baby is van kruin tot stuit ongeveer een cm lang, je baarmoeder al bijna twee keer zo groot. We maken de eerste echo bij ons op de praktijk, die krijg je als cadeautje. Tijdens dit gesprek kun je ook vragen stellen en geven we uitleg over prenatale screening; onderzoeken naar de gezondheid van jullie kindje. Zoals de NIPT.

  • 10-12 weken

    termijnecho en kennis­makings­gesprek

    We maken nog een echo en bepalen de definitieve uitgerekende datum. Tijdens onze afspraak willen we je graag beter leren kennen.  We stellen je vragen over jullie gezondheid en leggen je uit wat je allemaal te wachten staat. We bespreken de mogelijkheid om onderzoek te laten doen naar de gezondheid van de baby. Zoals de NIPT de 13 en 20 weken echo. We zullen je vragen om in te schrijven bij een kraamzorg bureau om verzekerd te zijn van hulp na je bevalling. Verwacht je kinderopvang nodig te hebben na je zwangerschapsverlof dan is het raadzaam je te gaan oriënteren. Je kan na deze afspraak kiezen om je zwangerschapscontroles komende maanden met een van ons 1 op 1 te doen of in een groep me zwangeren die even ver zwanger zijn als jij: Centering Pregnancy.

  • 13 weken

    ETSEO

    Het is mogelijk om een uitgebreide echo te laten maken waarin er in het bijzonder gelet wordt op lichamelijke afwijkingen. Deze echo werd al lang gedaan rond 20 weken zwangerschap maar nu kan het ook in het eerste trimester. We noemen dit de ETSEO; Eerste Trimester Structureel Echoscopisch Onderzoek. Deze echo wordt vergoed door je verzekering. Op deze echo is nog niet te zien of het een jongen of een meisje is.

  • 16 weken

    controle

    Je kleding gaat nu wat strakker zitten, hopelijk neemt de misselijkheid wat af en ben je niet meer zo moe.
    Je hebt inmiddels bloed geprikt en het is bekend welke bloedgroep je hebt en of je bijvoorbeeld bloedarmoede hebt of een vitaminen tekort.
    Je hebt deze maand weer een controle op de praktijk en wij zullen je bloeddruk meten en je met een doptone het hartje laten horen.
    Wanneer gewenst geven we je een zwangerschapsverklaring mee voor je werkgever zodat je je zwangerschapsverlof kunt aanvragen

  • 20-22 weken

    SEO, erkenning, vaccinatie

    De 20 weken echo kan rond 20 weken worden gemaakt. Het is een medische echo met als doel om eventuele lichamelijke afwijkingen op te sporen. Deze uitgebreide echo kun je laten doen in het echocentrum in Leidsche Rijn op de Louis Armstronglaan. Hier zitten zeer ervaren echoscopisten die gespecialiseerd zijn in het maken van dit soort echo’s.  Wanneer je zou willen kan de echoscopiste ook kijken of je een zoon of een dochter krijgt. Het maken van een afspraak kan via onze assistente.

    Het is mogelijk dat je de baby af en toe voelt bewegen. Vrouwen die eerder zwanger waren herkennen het vaak zelfs eerder, ook kan het zijn dat het langer duurt voor je de baby duidelijk voelt schoppen. Dit is bijvoorbeeld het gevoel wanneer de moederkoek aan jouw voorkant zit. Tijdens de 20 weken echo krijg je hier duidelijkheid over.

    Je kan vanaf nu een afspraak inplannen voor de kinkhoestvaccinatie (www.22wekenprik.nl). Deze wordt, indien gewenst, na 22 weken gegeven door een verpleegkundige van het consultatiebureau. Bij deze vaccinatie afspraak wordt ook informatie gegeven over wat het consultatiebureau precies voor jullie kan betekenen wanneer de baby geboren is.

    Wanneer jullie niet getrouwd of geregistreerd partner zijn en zwanger van jullie eerste kindje kan het mogelijk zin dat de aanstaande vader het kind tijdens de zwangerschap al erkend om als vader straks geregistreerd te staan. Dit betekent praktisch dat jullie samen een afspraak maken op een gemeentehuis, dat hoeft niet in jullie woonplaats. Bij een volgend kindje kan vader dit ook alleen doen.

  • 28-32 weken

    laatste trimester

    We hebben je weer een aantal keer op controle gezien. Als het goed is voel je de baby iedere dag bewegen. Wanneer je op vakantie wil informeer je of dat toegestaan is door de vliegmaatschappij. Het is voor jou en je baby veilig om te vliegen maar ze willen er wel zeker van zijn dat je niet onverwachts complicaties krijgt tijdens de vlucht.

    De baby groeit lekker door. Soms is het gewenst met de echo te meten hoe de groei is. Je moet waarschijnlijk vaak plassen omdat je baarmoeder op je blaas drukt. Vermoeidheid kan nu een probleem worden, vooral als je ’s-nachts vaak naar de wc moet. Probeer in de middag wat rust te nemen. Overleg of je je werktijden kan aanpassen zodat je het beter vol houdt.

    Je baby krijgt steeds meer onderhuids vet en wordt molliger en minder rimpelig. Als hij nu geboren zou worden, zou hij beter in staat zijn zichzelf warm te houden.

    We vragen je nog eens bloed te prikken, mogelijk is het nodig om extra vitamines te nemen of meer ijzerrijke voeding.

  • 34-36 weken

    met verlof

    Misschien was je eerder gestopt met werken maar anders is het de periode waarin je met zwangerschapsverlof gaat, de komende 16 weken heb je hard nodig om je voor te bereiden op de bevalling en het krijgen van een kindje en wennen aan de nieuwe situatie.  De baby is bijna volgroeid. Meestal ligt het hoofdje beneden en de billen boven in je buik, soms draait een kindje nog. Wij zullen in deze periode de laatste echo maken om te kijken hoe jouw baby in je buik ligt.

    Het is fijn als je alvast een beetje nadenkt over wat je wel en niet zou willen rondom de bevalling. In de laatste maand plannen we een dubbele afspraak met je om je plan met jullie door te nemen. Waar zou je willen bevallen bijvoorbeeld. Wie zijn er bij jouw bevalling, heb je nagedacht over de opvang van je andere kinderen, wat vind je heel spannend en wat zou je graag willen. Weet je al of je de baby borstvoeding of flesvoeding wil geven.

    Het zijn veel dingen om over na te denken. Om je te helpen nodigen we je uit om naar onze informatieavond te komen. Op zo’n avond vertellen we je over het verloop van een normale bevalling. We geven praktische tips en leggen je uit wanneer je ons moet bellen. Deze avond doen we overigens ook in het Engels op andere data. Ook zwangeren uit een andere praktijk zijn welkom om een van onze info avonden bij te wonen.

  • 37-42 weken

    de uitgerekende periode

    Ergens tussen de 37 en 42 weken is je uitgerekende periode met op 40 weken je uitgerekende datum. Slechts 4 % bevalt ook echt op die dag.

    De baby is er klaar voor, en jij inmiddels waarschijnlijk ook wel. Je mag bevallen maar het hoeft nog niet. De meeste baby’s worden iets na 40 weken geboren. Het is belangrijk dat je de baby dagelijks voelt bewegen. Mocht je hierover twijfelen dan willen we graag extra controles bij je doen.

    Je hebt mogelijk vaker harde buiken of je kunt last hebben van buikpijn, de baby is al ingedaald of gaat dat misschien nog doen. Je hebt verliest mogelijk meer afscheiding. Deze kan dik zijn zoals een snottebel of dun en waterig. Je vliezen zouden kunnen breken en de weeën mogen beginnen.

    We zien je vanaf 37 weken graag iedere week voor controle.

  • 41-42 weken

    serotiniteits­controles

    Je bent ruim je uitgerekende datum voorbij. Sommige vrouwen bevallen veel eerder, de meesten iets na 40 weken en sommigen gaan hun uitgerekend datum ver voorbij.

    Uit onderzoek blijkt dat de moederkoek na 42 weken soms minder goed gaat werken. Hierom hebben we met de gynaecologen de afspraak dat we vrouwen, indien niet spontaan bevallen, na 42 weken laten inleiden. We dragen de zorg dan over aan de gynaecoloog.

    Voor dat het zover is, is het zinvol om extra controles te doen bij moeder en kind. We adviseren onze cliënten om tussen de 41 weken en 42 weken een hartfilmpje en echo bij de gynaecoloog te laten maken. We noemen dit serotiniteitscontroles.

  • 6 weken

    kraamtijd

    Zodra de baby geboren is, is jullie kraamtijd begonnen. Wanneer je in het ziekenhuis bent bevallen en het goed met je gaat, zul je snel naar huis gaan met de baby. Dit kan al 2 uur na de geboorte zijn. Zijn er complicaties geweest, heb je bijvoorbeeld veel bloed verloren, een keizersnede gehad of is er een andere medische reden dan blijf je iets langer in het ziekenhuis. Na een keizersnede worden mensen tegenwoordig ongeveer 36 uur later naar huis gestuurd. Wij nemen dan de zorg weer over.

  • binnen 3 werk­dagen

    aangifte van geboorte

    Binnen 3 dagen na de geboorte van de baby moet het worden aangegeven bij de Burgelijke Stand. Dit kan tegenwoordig online met DigiD. Je meldt feitelijk dat er een baby geboren is en op welke datum, tijdstip en waar. Ook geef je op welke voor- en achternaam de baby krijgt.

    Hierna volgt automatisch het krijgen van een BSN van de baby, de kinderbijslag van de Sociale Verzekeringsbank en melding bij het Consultatiebureau. Wat niet automatisch gaat is het inschrijven bij de huisarts en het opgeven bij de ziektekostenverzekering. Een kind is overigens tot 18 jaar gratis meeverzekerd. Het is zinvol om de baby bij de verzekering onder te brengen van de ouder die het meest uitgebreid verzekerd is. De baby krijgt uiteindelijk dezelfde verzekeringsvoorwaarden. Het opgeven bij de verzekering moet binnen 30 dagen na de geboorte van de baby.

  • 8 dagen

    kraamzorg

    Je hebt recht op 8 dagen kraamzorg en wanneer nodig 10 dagen. Normaal gesproken is er een minimum van 3 uur zorg per dag gedurende een week.

    De kraamverzorgster verzorgt de baby, houdt bij hoeveel de baby drinkt, poept, plast, weegt etc. Verder doet ze de controles bij de kraamvrouw. Ze controleert de baarmoeder, het bloedverlies, helpt bij het voeden en geeft praktische tips bij de verzorging van de baby.

    Wij komen gedurende de kraamtijd ongeveer 3x op kraambezoek. We bespreken de bevindingen van de kraamverzorgster en waar nodig geven we advies.

  • 6 weken na de bevalling

    nacontrole

    Ongeveer 6 weken na je bevalling zien we je graag op de nacontrole. De nacontrole is bedoeld om eventuele vragen te beantwoorden We meten je bloeddruk en laten wanneer nodig je bloed controleren op bijvoorbeeld bloedarmoede. We controleren je buikspieren en bekijken eventueel de genezing van je hechtingen. Ben je uiteindelijk onder zorg van een gynaecoloog bevallen dan biedt het ziekenhuis je deze controle aan.

We ontmoeten je graag!

Je kunt contact met ons opnemen via het aanmeldingsformulier, telefonisch of natuurlijk even binnen lopen op onze praktijk.