Leefadviezen

De manier waarop jij leeft, eet en beweegt heeft invloed op de baby. Door een gezonde levensstijl kan je de zwangerschap positief beïnvloeden waardoor je je baby dus het beste meegeeft.

Gezond leven de Verloskundige (KNOV)

Voeding

Wat je wel en niet kan eten is één van de meest gestelde vragen van zwangeren. Nu is het zo dat hier ook veel onderzoek naar wordt gedaan en het regelmatig verandert. Ons advies is om te kijken op de website van het voedingscentrum, zij zijn betrouwbaar en volgen de laatste onderzoeken. Ze hebben ook een hele handige app: ZwangerHap.

Foliumzuur en multivitaminen voor zwangere

Wanneer je een kinderwens hebt is het advies om al te starten met foliumzuur. Extra foliumzuur heeft namelijk 4 weken nodig om opgenomen te worden. Advies qua dosering is 0,5mg per dag tot en met de 10e week van de zwangerschap. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat de kans op neurale afwijkingen zoals een open ruggetje of een hazenlip met 50% vermindert.

Als je een multivitaminen voor zwangere vrouwen gebruikt zit hier al de dosering 0,5mg foliumzuur is. Als je gezond en gevarieerd eet is het niet direct nodig om een multivitaminen voor zwanger te gebruiken. Het is niet raadzaam om een standaard multivitaminen te gebruiken, hierin zitten vitamines die schadelijk kunnen zijn in de zwangerschap in grotere hoeveelheden, zoals vitamine A.

Roken, alcohol en drugs

Het advies voor elke zwangere is om niet te roken, geen alcohol en drugs te gebruiken tijdens je zwangerschap, omdat ze schadelijke gevolgen kunnen hebben voor het ongeboren kind. Meer weten over de gevolgen van roken en alcohol in de zwangerschap en hulp bij het stoppen? Bekijk de volgend website dan eens.

Medicijnen

Niet alle medicijnen kun je veilig gebruiken tijdens de zwangerschap, informeer het bij de apotheek of bij je behandelend arts. Het kan zo zijn dat je een medicijn gebruikt die niet gebruikt mogen worden tijdens je zwangerschap dan is geadviseerd om te kijken naar de mogelijkheden met je behandelend arts en of er extra controles gedaan moet worden tijdens de zwangerschap of na de bevalling.

Paracetamol kan je zonder gevaar gebruiken tijdens de zwangerschap zolang je de standaarddosering aanhoudt (zie bijsluiter).

Sporten

Sporten tijdens je zwagerschap is gezond en goed voor je lichaam en conditie. 30 minuten beweging per dag draagt al bij aan een gezonde leefstijl. Bewegen kan bestaan uit wandelen, fietsen, zwemmen of een andere sport.

Contactsporten zoals hockey, volleybal, vechtsporten etc wordt wel afgeraden, omdat er een grotere kans is dat je buik geraakt wordt. Skiën wordt afgeraden vanwege de kans op vallen. Verder is het belangrijk om goed naar je lichaam te luisteren. Er zijn ook speciale sporten voor zwangeren, zie het kopje cursussen en links.

Geslachtgemeenschap

De beleving van intimiteit en seksualiteit tijdens de zwangerschap kan per persoon anders zijn. Bij een gezonde zwangerschap zijn er geen redenen om gemeenschap met elkaar te hebben. Indien er sprake is van bloedverlies of gebroken vliezen is het wel af te raden.

Zonnen en zonnebank

Het advies is om als zwangere niet te veel in de zon te komen en anders jezelf goed te beschermen met minimaal factor 30. Onder invloed van hormonen kun je een zwangerschapsmasker krijgen.  Dit is een bruine verkleuring van je gezicht en nek. Over het algemeen verdwijnt deze verkleuring geleidelijk na de bevalling weer. Bij een volgende zwagerschap komen de verkleuringen terug en worden ze soms donkerder van kleur. Niet bij iedereen verdwijnen de vlek volledig.  Daarom zullen wij de zonnebank ook niet adviseren.

Sauna

Een sauna bezoek kan geen kwaad. Let erop dat je voldoende drinkt. Houd er rekening mee dat je lichaam anders kan reageren op de warmte, het advies is dus om niet in de sauna’s >60graden te gaan en minder lang binnen te blijven dan normaal. Informeer bij binnenkomst bij de medewerkers welke kruidenbaden e.d. wel en niet kunnen tijdens zwangerschap, meldt dus altijd even dat je zwanger bent.

Vliegen

Ook vliegen is geen enkel probleem tijdens je zwangerschap de meeste luchtvaartmaatschappijen nemen zwangeren mee tot 32-34 weken van de zwangerschap (zie de maatschappij voor details). Loop regelmatig even op en neer in het vliegtuig en drink voldoende. Houdt er rekening mee dat je een verklaring nodig hebt om te mogen vliegen tijdens je zwangerschap, deze kun je bij ons krijgen.

Vaccinaties

Vaccinaties met verzwakte of levende kiemen worden afgeraden in de zwangerschap. Vertel dus altijd dat je zwanger bent wanneer je gevaccineerd wordt. Heb je vragen over vaccineren tijdens de zwangerschap neem dan contact op met de GGD.

Vaccinaties – de Verloskundige (KNOV)

Tuinieren

Dit mag je uiteraard gewoon doen, doe wel handschoenen aan en was je handen na het tuinieren goed.

Kattenbak

In katten uitwerpselen kan de bacterie toxoplasmose zitten, deze gevaarlijk kan zijn voor je kindje, vandaar het advies om als zwangere niet de kattenbak te verschonen.

Haarverven

Dit is veilig in Nederland, eventueel kan je overleggen met de kapster. Het is wel zo dat je huid anders kan reageren tijdens je zwangerschap, soms kan testen handig zijn.

We ontmoeten je graag!

Je kunt contact met ons opnemen via het aanmeldingsformulier, telefonisch of natuurlijk even binnen lopen op onze praktijk.