Thuis in verloskunde

Pijnbestrijding

Pijnbestrijding

Elke bevalling doet pijn, maar de verschillen in pijnbeleving tussen bevallende dames zijn groot. De pijn in de onderbuik (en soms rug en benen) wordt veroorzaakt door het samentrekken van de baarmoeder (weeën) tijdens de ontsluitingsfase.

Tussen de weeën door is er vaak een rustperiode, waarin een vrouw geen pijn ervaart. Naarmate de ontsluiting vordert, duren de weeën langer en worden de pauzes korter. Tijdens de ontsluitingsweeën helpt het om regelmatig te veranderen van houding. Ook het nemen van een bad of douche bevordert de voortgang, dit helpt vaak bij het ontspannen van de spieren waardoor je minder gespannen bent en pijn anders ervaart. Het is prettig als er iemand is die je continue kan ondersteunen, dit kan bijvoorbeeld je partner zijn, maar hoeft natuurlijk niet.

Soms kan de geboorte TENS ook een hulpmiddel zijn, dit zijn 4plakkers die je op je rug of benen plakt, waardoor kleine pulsen gegeven worden, wat verlichting kan geven. Voor meer informatie kan je kijken op de website. Mocht je toch meer pijnbestrijding nodig hebben heb je in het ziekenhuis meer opties. Je hebt in het ziekenhuis vier vormen van pijnbestrijding:

  • Lachgas
  • Ruggenprik (epiduraal)
  • Remifentanil (opiaat)
  • Pethidine (opiaat)

Lachgas

Lachgas is een mengsel van (di)stikstof(oxide)(N2O) en zuurstof (O2). Je geeft jezelf alleen tijdens een wee lachgas via een mond/neusmasker. Je krijgt een kapje over je neus en mond, een kin masker om en ademt het gas in. Na de wee haal je het kapje weer weg en stopt de toediening vanzelf. De verloskundige houdt in de gaten of je het lachgas goed gebruikt. Lach gas kan gedurende de actieve fase worden toegediend, maar je dient al wel enigszins op weg te zijn met je ontsluiting. Soms worden vrouwen misselijk tijdens het gebruik. Lachgas heeft geen negatieve effecten op de baby.

Lachgas kan door de verloskundige worden gegeven, je hoeft hiervoor niet te worden doorverwezen naar de gynaecoloog.

Ruggenprik (epiduraal)

In een vroeg stadium van de bevalling geeft een ruggenprik de beste en meest langdurige vorm van pijnstilling. Er kunnen bijwerkingen zitten aan een ruggenprik. Er is meer kans op koorts, en daardoor meer kans op opname van je kindje na de bevalling, omdat moet worden uitgesloten of de koorts van de ruggenprik komt of van een infectie. Je hebt meer kans dat je een infuus nodig hebt met medicijnen om de weeën krachtiger te maken. Een kunstverlossing (vacuüm) komt ook vaker voor omdat je de persweeën niet altijd goed kunt voelen. Om een ruggenprik te kunnen geven is het noodzakelijk dat je een infuus met vocht krijgt en dat de baby en je weeën continu worden gecontroleerd. De ruggenprik moet door een anesthesist geplaatst worden.

Remifentanyl

Remifentanyl is een morfine-achtige stof die wordt toegediend via een infuus. Je kunt zelf met een drukknop de hoeveelheid die je toegediend krijgt bepalen. Het pompje is zo afgesteld dat je jezelf niet kunt overdoseren. Het is een stof die snel werkt, binnen één minuut. Het maakt je wat slaperig en haalt de scherpe kantjes van de pijn af. Er is geen anesthesist nodig om dit toe te dienen, dus het kan snel gegeven worden. Meestal wordt remifentanyl wat later tijdens de bevalling gegeven, omdat als je het lange tijd gebruikt het tegen het einde vaak niet voldoende meer werkt.

Pethidine

Pethidine is een morfineachtige stof die door middel van een injectie wordt toegediend. Het middel werkt ongeveer tussen de 2 à 4 uur. De ergste pijn wordt minder waardoor het ontspannen tussen de weeën door beter gaat en de ontsluiting sneller vordert. Dit is meteen ook de reden waarvoor pethidine steeds minder gebruikt wordt tijdens een bevalling. Een nadeel is dat jij er suf van wordt maar je kindje ook, mocht de bevalling dus ineens snel gaan, word je kindje suf geboren.

Bij deze laatste vormen van pijnstilling wordt je overgedragen aan de gynaecoloog. Afhankelijk van hoe ver je met je bevalling bent, en ook afhankelijk van de inschatting die de gynaecoloog maakt, wordt samen met jou besloten welke vorm van pijnstilling gegeven wordt. Lees voor meer informatie de folder: Hoe ga je om met pijn van de KNOV, of kijk op de website bevallingspijn.nl