Pijnbestrijding

De pijn in de buik, rug en/of benen wordt veroorzaakt door het samentrekken van de baarmoeder (weeën) tijdens de ontsluitingsfase. Tussen de weeën door is er vaak een rustperiode, waarin de vrouw geen pijn ervaart. Naarmate de ontsluiting vordert, duren de weeën langer en worden de pauzes korter. Tijdens de ontsluitingsweeën helpt het om regelmatig te veranderen van houding. Ook het nemen van een bad of douche bevordert de voortgang, dit helpt vaak bij het ontspannen van de spieren waardoor je minder gespannen bent en pijn minder intens ervaart. Het is prettig als er iemand is die je continue kan ondersteunen, dit kan bijvoorbeeld je partner zijn, maar hoeft natuurlijk niet.

Meer informatie over hoe om te gaan met de pijn tijdens de weeën.
Pijnbehandeling uit eigen kracht – de Verloskundige (KNOV)

Een geboorte TENS kan een hulpmiddel zijn om tijdens de weeën te gebruiken. Dit apparaat geeft kleine stroomstootjes door 4 plakkers die op rug of benen geplakt kan worden.

Mocht je toch meer pijnbestrijding nodig hebben heb je in het ziekenhuis meer opties. Je hebt in het ziekenhuis vier vormen van pijnbestrijding.

Lachgas is een mengsel van (di)stikstof(oxide)(N2O) en zuurstof (O2). Je geeft jezelf alleen tijdens een wee lachgas via een mond/neusmasker. Je krijgt een kapje over je neus en mond, een kin masker om en ademt het gas in. Na de wee haal je het kapje weer weg en stopt de toediening vanzelf. De verloskundige houdt in de gaten of je het lachgas goed gebruikt. Lachgas kan gedurende de actieve fase worden toegediend, maar je dient al wel enigszins op weg te zijn met je ontsluiting. Soms worden vrouwen misselijk tijdens het gebruik. Lachgas heeft geen negatieve effecten op de baby. (Lachgas kan alleen door de verloskundige worden gegeven, je hoeft hiervoor niet te worden doorverwezen naar de gynaecoloog).

https://youtu.be/ArAgX0zQ6Tg

In een vroeg stadium van de bevalling is een ruggenprik de meest langdurige en effectieve vorm van pijnstilling. Wanneer je kiest voor een ruggenprik zullen wij je moeten overdragen aan de gynaecoloog. De ruggenprik zal geplaatst worden door een anesthesist. Om een ruggenprik te kunnen geven is het noodzakelijk dat je een infuus met vocht krijgt (ter preventie dat je bloeddruk daalt) en dat de baby en je weeën continu worden gecontroleerd.

Effect van een ruggenprik heeft geen invloed op de baby. Er kunnen wel bijwerkingen aan een ruggenprik zitten:
– Meer kans op koorts, hierdoor grotere kans op opname van je kindje na de bevalling, omdat uitgesloten moet worden of de koorts van de ruggenprik komt of van een infectie.
– Meer kans op bijstimulatie (medicijnen die weeën krachtiger maken, wordt gegeven via het infuus) doordat je baarmoeder te ontspannen kan worden waardoor de weeën afzwakken.
https://youtu.be/ZfZV-5Jhyg4

Remifentanyl is een morfine-achtige stof die wordt toegediend via een infuus. Je kunt zelf met een drukknop de hoeveelheid die je toegediend krijgt bepalen. Het pompje is zo afgesteld dat je jezelf niet kunt overdoseren. Remifentanyl is een middel wat snel werkt, binnen één minuut. Het maakt je wat slaperig en haalt de scherpe kantjes van de pijn af. Er is geen anesthesist nodig om dit toe te dienen, dus het kan snel gestart worden nadat de conditie van je kindje bepaald is door een hartfilmpje (ook wel CTG genoemd). Meestal wordt Remifentanyl later in de bevalling gegeven, omdat als je het lange tijd gebruikt het tegen het einde vaak niet voldoende meer werkt.
https://youtu.be/1RyeEBnPv2A

Bij deze vorm van pijnstilling word je overgedragen aan de gynaecoloog. Afhankelijk van hoe ver je met je bevalling bent, en ook afhankelijk van de inschatting die de gynaecoloog maakt, wordt samen met jou besloten welke vorm van pijnstilling gegeven wordt.

Pethidine is een morfineachtige stof die door middel van een injectie wordt toegediend. Het middel werkt ongeveer tussen de 2 à 4 uur. De ergste pijn wordt minder waardoor het ontspannen tussen de weeën door beter gaat en de ontsluiting (mogelijk) sneller vordert. Dit is meteen ook de reden waarvoor pethidine steeds minder gebruikt wordt tijdens een bevalling. Een nadeel is dat jij er suf van wordt maar je kindje ook, mocht de bevalling dus ineens snel gaan, word je kindje suf geboren.
In de regio Utrecht wordt Pethidine niet meer gegeven tijdens de bevalling.
https://youtu.be/OfUq-BoSLjk

Bij deze vorm van pijnstilling word je overgedragen aan de gynaecoloog. Afhankelijk van hoe ver je met je bevalling bent, en ook afhankelijk van de inschatting die de gynaecoloog maakt, wordt samen met jou besloten welke vorm van pijnstilling gegeven wordt.

We ontmoeten je graag!

Je kunt contact met ons opnemen via het aanmeldingsformulier, telefonisch of natuurlijk even binnen lopen op onze praktijk.