Miskraam

Helaas eindigt ongeveer 1 op de 10 zwangerschappen in de eerste 3 maanden, dit noemen wij een miskraam. Wanneer er sprake is van een miskraam hoef je niet altijd klachten te hebben, dan zal dit op een echo geconstateerd worden. Wanneer je wel klachten gaat hebben die passend zijn bij een miskraam zal dit vaginaal bloedverlies en/of buikpijn zijn. Vaginaal bloedverlies hoeft niet altijd te betekenen dat het gaat om een miskraam, kan ook een wondje aan de baarmoedermond zijn.

Wanneer er bij de eerste echo (> 7-8 weken zwangerschap) een kloppend hartje wordt gezien is de kans op een miskraam kleiner, maar nog niet uitgesloten. Een miskraam kan je niet voorkomen, meestal is er sprake van een aanlegstoornis waardoor het niet verder kan groeien. Na de samensmelting van de zaadcel en de eicel kunnen er fouten in de ontwikkeling zijn waardoor het embryo niet verder kan ontwikkelen en daarom stopt met groeien.

Een miskraam is nog geen reden om verder onderzoek te laten doen, dit wordt gedaan na 3 of meer miskramen. Wanneer er onderzoek gedaan wordt kan er ook een onbekende oorzaak uitkomen en zal er geen duidelijke verklaring zijn voor de miskramen.

Wat als een miskraam is vastgesteld?

Meestal komt de miskraam opgang binnen twee weken nadat je de eerste tekenen hebt of nadat de miskraam vastgesteld is. Wanneer de miskraam op gang komt gaat dit vaak gepaard met bloedverlies (meer dan een menstruatie) en buikpijn gedurende een aantal uur. Vaak verlies je een stolsels bloed met daarin het vruchtje of het vruchtzakje. Nadat je de vruchtzak en het vruchtje verloren hebt, wordt het bloedverlies en de buikpijn minder. Het bloedverlies kan een week tot 10 dagen aanhouden, maar zou wel elke dag minder moeten worden, vergelijkbaar met een menstruatie.

Indien je niet wilt afwachten of het is na een aantal weken nog niet spontaan op gang gekomen, kan de miskraam worden opgewekt met medicatie of kan je een curettage laten doen. Voor meer informatie kun je bij ons terecht

Het is belangrijk om je verloskundige te bellen indien:

  • Hevig bloedverlies (langdurig en meer dan een gewone menstruatie). Zeker bij klachten van sterretjes zien of flauwvallen moet je medische hulp inroepen.
  • Als je krampende pijn en/of hevig bloedverlies blijft houden kan dit wijzen op een incomplete miskraam. Er is dan nog een rest van de zwangerschap in de baarmoeder aanwezig.
  • Je koorts hebt, een temperatuur van 38 °C of hoger kan wijzen op een ontsteking in de baarmoeder.
  • Je ongerust bent.


Lichamelijk en emotioneel herstel
Na een miskraam kun je je letterlijk en figuurlijk leeg voelen. Iedereen reageert verschillend op een miskraam, geef jezelf de tijd voor het lichamelijke herstel maar uiteraard ook voor je emotioneel herstel. De tijd om een miskraam emotioneel te verwerken is voor iedereen anders. Erover praten kan helpen, met je partner, dierbaren, verloskundige of een coach gespecialiseerd in miskraamverwerking.
Het lichamelijk herstel na een miskraam of een curettage is meestal vlot. Gedurende 1 tot 6 weken kun je wat bloedverlies en bruinige afscheiding hebben. Het is verstandig om geen gemeenschap te hebben tot het bloedverlies voorbij is. Opnieuw zwanger worden na een miskraam mag en het is niet nodig om een nieuwe menstruatie af te wachten.

Miskraam – de Verloskundige (KNOV)

We ontmoeten je graag!

Je kunt contact met ons opnemen via het aanmeldingsformulier, telefonisch of natuurlijk even binnen lopen op onze praktijk.