Thuis in verloskunde
Zwangerschap
Miskraam
Helaas eindigt 1 op de 10 zwangerschappen in de eerste 3 maanden, dit noemen wij een miskraam.
Bij een miskraam hoef je niet altijd klachten te hebben, maar meestal zijn de eerste tekenen van een miskraam vaginaal bloedverlies en/of buikpijn. Belangrijk om te weten is dat vaginaal bloedverlies in de zwangerschap normaal kan zijn. Dus niet iedereen die vaginaal bloedverlies heeft krijgt een miskraam. Ook het afnemen van zwangerschapsklachten kan een tekenen zijn. Soms merk je helemaal niets en kom je er achter bij de eerste echo. Indien er bij de eerste echo (> 6-7 weken zwangerschap) een kloppend hartje wordt gezien is de kans op een miskraam klein, maar nog niet uitgesloten. Je kan een miskraam niet voorkomen, het is bijna altijd een aanlegstoornis. Het vruchtje is niet goed in aanleg, en de natuur vindt als het ware een logische oplossing: het groeit niet verder en het lichaam stoot het af. Een eerste miskraam is nog geen reden om verder onderzoek te laten plegen, dit gebeurd pas na 3 of meer miskramen. Vaak komt er bij de meeste vrouwen geen duidelijke verklaring.
Wat als een miskraam is vast gesteld?
Je kunt zelf niets doen om een miskraam te voorkomen. Er is dan ook geen behandeling mogelijk.
Meestal komt de miskraam opgang binnen twee weken nadat het bloedverlies begonnen is of nadat de miskraam vastgesteld is. Dit gaat vaak gepaard met bloedverlies (meer dan een menstruatie) en buikpijn gedurende een paar uur. Vaak verlies je een stolsel bloed me daarin het vruchtje of het vruchtzakje. Nadat je de vruchtzak en het vruchtje verloren hebt, word het bloedverlies en de buikpijn minder. Het bloedverlies kan een week tot 10 dagen aanhouden, maar moet wel elke dag minder worden, vergelijkbaar met een menstruatie. Indien je niet wilt afwachten of het is na een paar weken nog niet spontaan opgang gekomen, kan de miskraam worden opgewekt met medicatie of een curettage. Voor meer informatie hierover kun je bij ons terecht.
Het is belangrijk om je verloskundige te bellen indien:
- Bij hevig bloedverlies (langdurig en meer dan een gewone menstruatie). Zeker bij klachten van sterretjes zien of flauwvallen moet je medische hulp inroepen.
- Als je krampende pijn en/of hevig bloedverlies blijft houden kan dit wijzen op een incomplete miskraam. Er is dan nog een rest van de zwangerschap in de baarmoeder aanwezig.
- Bij koorts. Een temperatuur van 38 °C of hoger kan wijzen op een ontsteking in de baarmoeder
- Bij ongerustheid.
Lichamelijk en emotioneel herstel
Het lichamelijk herstel na een spontane miskraam of een curettage is meestal vlot. Gedurende 1 tot 6 weken kun je wat bloedverlies en bruinige afscheiding hebben. Het is verstandig om geen gemeenschap te hebben tot het bloedverlies voorbij is. Opnieuw zwanger worden na een miskraam kan gewoon en het is niet per se nodig om een nieuwe menstruatie aftewachten. Veel dames hebben geestelijk nog wel langer last van een miskraam. Je kan verdriet, schuldgevoelens, ongeloof, boosheid en een gevoel van leegte ervaren. Schuldgevoelens zijn bijna nooit terecht. Het is verstandig te praten over je gevoelens met je partner, familie, vrienden of verloskundige/huisarts.