Thuis in verloskunde

Leef adviezen

Voeding, foliumzuur en multivitaminen voor zwangere

Wat je wel en niet kan eten is een van de meest gestelde vragen van zwangere. Nu is het zo dat hier ook veel onderzoek naar wordt gedaan en het regelmatig veranderd. Ons advies is om te kijken op de website van het voedingscentrum, zij zijn betrouwbaar en volgen de laatste onderzoeken.

Ons advies is om foliumzuur te gebruiken, 0.5mg een keer per dag, vanaf het moment dat je zwanger wilt worden tot de 10 de week van je zwangerschap. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat de kans op neurale afwijkingen, zoals een open ruggetje of een hazenlip met 50% verminderd. Vaak zit het al in een multivitaminen voor zwangere. Indien je gezond en gevarieerd eet is het niet direct nodig om een multivitaminen voor zwangere te gebruiken. Het is niet raadzaam om een standaard multivitaminen te gebruiken, hierin zitten vitamines die schadelijk kunnen zijn in de zwangerschap in grotere hoeveelheden, zoals vitamine A. Ben je benieuwd of jij gezond en gevarieerd eet? Je kan dit controleren via Nutricheck Mama! In 10minuten doe je de online check en krijg je meteen een passend advies, tips en dagmenu’s.

Roken, alcohol en drugs

Het advies voor elke zwangere is om niet te roken, geen alcohol en drugs te gebruiken tijdens je zwangerschap, omdat ze schadelijke gevolgen kunnen hebben voor het ongeboren kind. Meer weten over de gevolgen van roken en alcohol in de zwangerschap bekijk de volgende website dan eens.

Medicijnen

Paracetamol kan je zonder gevaar gebruiken tijdens de zwangerschap zolang je de standaarddosering aan houdt (zie bijsluiter). Niet alle medicijnen kan je veilig gebruiken tijdens de zwangerschap, informeer bij de apotheek of bij je behandelende arts. Het kan zo zijn dat je een medicijn gebruikt die niet gebruikt mogen worden tijdens je zwangerschap, bespreek dit met je verloskundige of behandelend arts.

Sporten

Sporten tijdens je zwagerschap is gezond en goed voor je lijf. Contactsporten zoals vechtsporten etc. wordt wel afgeraden, omdat er een grotere kans is dat je buik geraakt word. Verder is het belangrijk om goed naar je lichaam te luisteren. Er zijn ook speciale sporten voor zwangere, zie het kopje cursussen en links.

Geslachtgemeenschap

Indien je geen bloedverlies of gebroken vliezen hebt is dit geen enkel probleem.

Zonnen en zonnebank

Het advies is om als zwangere niet te veel in de zon te komen en anders jezelf goed te beschermen met minimaal factor 30. Dit heeft te maken dat onder invloed van hormonen je een zwangerschapsmasker kan krijgen. Dit is een bruine verkleuring van je gezicht en nek. Over het algemeen verdwijnt deze verkleuring geleidelijk na de bevalling weer. Bij een volgende zwagerschap komen de verkleuringen terug en worden ze soms donkerder van kleur. Niet bij iedereen verdwijnen de vlek volledig. Daarom zullen wij de zonnebank ook niet adviseren.

Sauna

Een sauna bezoek kan geen kwaad. Let erop dat je voldoende drinkt. Houdt er rekening mee dat je lichaam anders kan reageren op de warmte, het advies is dus om niet in de heetste sauna’s te gaan en minder lang binnen te blijven dan normaal. Informeer bij binnenkomst bij de medewerkers welke kruidenbaden e.d. wel en niet kunnen tijdens zwangerschap, meldt dus altijd even dat je zwanger bent.

Vliegen

Ook vliegen is geen enkel probleem tijdens je zwangerschap de meeste luchtvaartmaatschappijen nemen zwangere mee tot 7 maanden van de zwangerschap (zie de maatschappij voor details). Loopt regelmatig even op en neer in het vliegtuig en drink voldoende. Houdt er rekening mee dat je een verklaring nodig hebt om te mogen vliegen tijdens je zwangerschap, deze kan je bij ons krijgen.

Vaccinaties

Vaccinaties met verzwakte of levende kiemen worden afgeraden in de zwangerschap. Vertel dus altijd dat je zwanger bent wanneer je gevaccineerd wordt. Heb je vragen over vaccineren tijdens de zwangerschap neem dan contact op met de GGD.

Tuinieren

Dit mag je uiteraard gewoon doen, doe wel handschoenen aan en was je handen na het tuinieren goed.

Kattenbak

In katten uitwerpselen zit de bacterie toxoplasmose, die gevaarlijk kan zijn voor je kindje, vandaar het advies om als zwangere niet de kattenbak te verschonen.

Haarverven

Dit is veilig in Nederland, eventueel kan je overleggen met de kapster. Het is wel zo dat je huid anders kan reageren tijdens je zwangerschap, soms kan testen handig zijn.