Verloskundige

Chislaine Spaargaren

Chislaine Spaargaren

Ik ben Chislaine Spaargaren, getrouwd en heb drie kinderen; twee zoons en een dochter. Ik wilde altijd al verloskundige worden, maar aangezien ik 4 jaar achtereen werd uitgeloot voor de opleiding, heb ik ook de HBO Verpleegkunde en een PR opleiding gevolgd.

Na een periode te hebben waargenomen in de praktijk Reeuwijk – Oudewater, heb ik mij in 1998 in deze praktijk ingekocht. Sinds die tijd is er veel veranderd. In 1998 was dit nog een echte dorpspraktijk met drie landelijke kernen. Echo’s kwamen nog maar sporadisch voor en pijnstilling was nog bijna onbespreekbaar.
Nu ben ik trots op de mooie locatie waar we gevestigd zijn met meerdere disciplines. Zo kunnen mijn collega’s en ik in elk voorkomend geval gemakkelijk overleggen met de gynaecoloog, kinderarts en huisarts en kan iedereen standaard echo’s krijgen. Pijnbestrijding is een stuk eenvoudiger geworden, nu door de verstedelijking anesthesisten vrijwel altijd aanwezig zijn in de omliggende ziekenhuizen. Borstvoeding vind ik heel belangrijk, maar niet ten koste van alles. Als het niet goed gaat met de moeder, kan de moeder ook minder goed voor de baby zorgen.

Zelf woon ik in Harmelen en kom ik dus regelmatig mensen uit de praktijk tegen. Het is leuk om te zien hoe snel die kleine kindjes groeien. Hoewel ik inmiddels ruim 1.000 bevallingen gedaan heb, kan een geboorte mij nog steeds ontroeren. Het is een heftig, maar een bijzonder moment en het gebeurt nog vaak dat ik in de vroege ochtend naar huis rijd en mij realiseer dat ik een van de eersten ben die weet dat er weer een nieuw leven is begonnen. Ik heb het leukste beroep dat er is!