Thuis in verloskunde

Tongriempje

Tongriempje

Misschien heb je wel eens gehoord van een kort tongriempje bij een baby of kind. Sommige kindjes worden hiermee geboren, het kan geen kwaad voor het kindje, alleen is het wel zo dat het het drinken kan belemmeren. Het kan op oudere leeftijd ook problemen geven in de spraakontwikkeling, ademhalen tijdens het slapen maar ook met bijvoorbeeld je tong uitsteken. Door dat de tong vast zit aan de onderkaak met een vliesje.

  • Waar kan je aanmerken dat het tongriempje kort is:
  • Als je kindje zijn/haar tong probeert uit te steken heeft deze de vorm van een hartje i.p.v.mooi rond, pijnlijke tepels/tepelkloven, problemen bij het aanleggen, moeite met het effectief drinken uit een fles,
  • onrust bij de baby,
  • gewichtsafname of onvoldoende groei.

Wij controleren vaak na de bevalling al of het tongriempje van jouw kindje verkort is. Mocht je in de kraamweek twijfelen, laat het ons dan direct weten. Het is namelijk goed vast te stellen en ook vrij makkelijk en pijnloos te verhelpen. Hoe sneller er na de diagnose stelen hoe eerder er behandeld kan worden, hoe minder problemen het geeft tijdens het kraambed.

Een aantal van onze verloskundige zijn geschoold in het knippen van een tongriempje. Zij zet dan een heel klein knipje in het vliesje. Dit is volledig pijnloos voor een kindje, doordat hier geen zenuwen in zitten. Het vervelendste voor je kindje is dat zijn/haar hoofdje een korte tijd wordt vastgehouden. Er komen, maar een paar druppels bloed vrij en het stopt vaak direct weer. Na het knippen adviseren wij een voeding te geven.

In sommige gevallen is de tongriem dik en vlezig. Dan zullen wij je verwijzen naar het ziekenhuis en zal de kinderarts het onder narcose behandelen.