Thuis in verloskunde

Tongriempje

Tongriempje

Misschien heb je wel eens gehoord van een kort tongriempje bij een baby of kind. Sommige kindjes worden hiermee geboren, het kan geen kwaad voor het kindje, alleen is het wel zo dat het het drinken kan belemmeren. Het kan op oudere leeftijd ook problemen geven in de spraakontwikkeling, ademhalen tijdens het slapen maar ook met bijvoorbeeld je tong uitsteken. Door dat de tong vast zit aan de onderkaak met een vliesje.

  • Waar kan je aanmerken dat het tongriempje kort is:
  • Als je kindje zijn/haar tong probeert uit te steken heeft deze de vorm van een hartje i.p.v.mooi rond, pijnlijke tepels/tepelkloven, problemen bij het aanleggen, moeite met het effectief drinken uit een fles,
  • onrust bij de baby,
  • gewichtsafname of onvoldoende groei.

Wij controleren vaak na de bevalling al of het tongriempje van jouw kindje verkort is. Mocht je in de kraamweek twijfelen, laat het ons dan direct weten. Het is namelijk goed vast te stellen en ook vrij makkelijk en pijnloos te verhelpen. Hoe sneller er na de diagnose stelen hoe eerder er behandeld kan worden, hoe minder problemen het geeft tijdens het kraambed. In geval van een behandeling dan zullen wij je verwijzen naar het ziekenhuis of kliniek.