Thuis in verloskunde

Kraamzorg

Kraamzorg

Een kraamverzorgende verleent zorg aan de kraamvrouw en kind in de eerste week na de bevalling en assisteert de verloskundige tijdens de bevalling. Zij voert de medische controles uit bij zowel moeder als kind, leert jullie hoe jullie kindje te verzorgen en ondersteunt in de huishouding. Een kraamverzorgende is in dienst bij een kraamzorgorganisatie, maar werkt onder supervisie van de verloskundige. Bij problemen zal zij contact opnemen met je verloskundige.

Iedere kraamvrouw in Nederland heeft recht op kraamzorg. Mits je vroeg in de zwangerschap kraamzorg aanvraagt hebt. Het minimum aantal uur waarop recht bestaat is 24 uur te verdelen over 8 dagen. De kraamzorg wordt geïndiceerd volgens het landelijk indicatie protocol (LIP). Wij kunnen, als het nodig is, meer uren kraamzorg indiceren. Tijdens de kraamtijd overleggen we hierover met de kraamverzorgende.

De kraamzorg wordt vergoed door de basisverzekering. Wel geldt een eigen bijdrage (informeer bij je verzekering, valt soms ook onder je aanvullende deel)