• kinderwens

Kinderwens

Wanneer je overweegt om zwanger te worden, is het een goed moment om eens te kijken naar je dagelijkse leefwijze als vrouw en partner. Meestal kun je met kleine aanpassingen de kans op een zwangerschap en risico’s tijdens de zwangerschap verkleinen.
De volgende dingen kunnen van invloed zijn op je eigen gezondheid en die van het kindje:
– Roken,
– alcohol,
– drugsgebruik,
– medicijngebruik,
– overgewicht,
– werkomstandigheden zoals het gebruik van schadelijke stoffen of straling zoals röntgenstraling.

Wanneer jullie een kinderwens hebben is het advies om te starten met foliumzuur omdat extra foliumzuur 4 weken te tijd nodig heeft om opgenomen te worden in je lichaam. Foliumzuur verkleint de kans op afwijkingen vroeg in de zwangerschap, het verkleint namelijk de kans op neurale-buis defecten. Neurale buis defect kan een open ruggetje, hazenlip of een open schedel zijn.

Als je wilt weten of het nodig is om iets te veranderen aan je voedingspatroon kun je hiervoor het beste de website van het voedingscentrum bekijken. Of bekijk hun app Zwangerschap app: ZwangerHap | Voedingscentrum.

Kinderwensspreekuur

Met alle vragen kun je bij ons terecht op het kinderwensspreekuur. Je krijgt dan een preconceptioneel advies. Dit gesprek wordt vergoed door de zorgverzekering. Wij vragen vooraf aangaand aan je om een vragenlijst in te vullen op www.zwangerwijzer.nl en deze aan ons op te sturen.

Zodra je gestopt bent met anticonceptie, kun je vrijen wanneer je wilt. Het is normaal dat het niet meteen de eerste maand(en) lukt om zwanger te worden, maar liefst 85-90% van de stellen met een kinderwens zijn binnen één jaar zwanger.

Als je de kans op een zwangerschap wilt vergroten kan je proberen uit te rekenen welke dagen in jouw menstruatiecyclus je je ovulatie (eisprong) hebt. Wanneer je gemeenschap hebt rond je ovulatie is de kans op een zwangerschap het grootst

Om je vruchtbare dagen te berekenen moet je inzicht krijgen in je menstruatiecyclus.
Je kan meer inzicht krijgen in je menstruatiecyclus door een app te gebruiken waarin je cyclus kan bijhouden, maar je kan het zelf ook berekenen.

Begin van je cyclus is op de 1e dag van je menstruatie. De ovulatie is altijd 14 dagen voor de eerste dag van je menstruatie. Wanneer je cyclus korter of langer is dan 28 dagen zal de periode voor de ovulatie korter of langer zijn. Heb je een cyclus van 32 dagen zal je ovulatie op dag 18 zijn van je cyclus. Tijdens je ovulatie zal de eicel vrijkomen en deze blijft 24u in leven. De zaadcellen hebben een levensduur van 48-72 uur. Dit betekent dat je vruchtbare periode 3 dagen voor en 1 dag na de ovulatie is.

Hoe merk je dat je een eisprong hebt:

Rond je eisprong stijgt je lichaamstemperatuur iets. Als je elke dag voor het opstaan, rond hetzelfde tijdstip, je temperatuur meet en noteert zul je dit opmerken. Wanneer je onregelmatige tijden werkt of het niet op hetzelfde tijdstip doet zal dit niet effectief zijn. Tijdens je ovulatie verandert je afscheiding in een helder en glanzend slijm, als rauw eiwit en kan soms ook draderig zijn. Na je vruchtbare periode wordt de afscheiding weer witter en dikker. Sommige vrouwen kunnen de eisprong voelen. Ze hebben dan een lichte kramp links of rechts in hun onderbuik.

Ovulatietest is een andere mogelijkheid om te zien wanneer je een ovulatie hebt. Deze meet de hoeveelheid LH (luteïniserend hormoon) die in je urine zit. Dit hormoon stijgt vlak voor de ovulatie. Ovulatietesten zijn bij de drogist of de apotheek te koop.

Voor jou en je partner geldt dat het het beste is om voor dat je zwanger raakt te stoppen met alcohol drinken en/of roken. Vanuit onderzoek is echter bekend dat voor alcohol geen enkele hoeveelheid veilig is. Als je geen alcohol drinkt voor en tijdens de zwangerschap en ook niet in de periode dat je borstvoeding geeft, dit de kans vergroot op een gezonde zwangerschap en een gezond kindje.

Roken tijdens de zwangerschap is niet goed, het brengt extra risico’s met zich mee. Waarom al stoppen voor de zwangerschap, lees hier Roken – de Verloskundige (KNOV)

Voor een partner is het belangrijk om je te ondersteunen in het stoppen van alcohol drinken en/ of roken. Zaadkwaliteit kan beïnvloed worden door alcohol en of roken.

Wanneer er bij jezelf en/of partner of in jullie familie aangeboren afwijkingen of erfelijke aandoeningen voorkomen, is er de mogelijkheid om tijdig uit te zoeken wat dit voor gevolgen kan hebben voor je zwangerschap en kind.

We ontmoeten je graag!

Je kunt contact met ons opnemen via het aanmeldingsformulier, telefonisch of natuurlijk even binnen lopen op onze praktijk.